Vergelijk kracht van HBO en WO

Nieuws | de redactie
5 april 2016 | U-Multirank biedt geen lijstje dat ‘de beste’ aanwijst, maar een uitvoerige lijst met variabelen waarlangs HO-instellingen kwalitatief te vergelijken zijn. Zo scoren de Erasmus Universiteit en TU Delft hoog op studiesucces in de bachelor en de Hanzehogeschool in het realiseren van spin-offs.

In U-Multirank is voor iedere hogeschool of universiteit wel iets te ontdekken over de eigen impact en sterkten en zwakten. De Europese ranking heeft ruim 1300 HO-instellingen uit negentig landen naast elkaar gelegd. Daarin kan per instelling ingezoomd worden tot op het niveau van de opleiding en de kwaliteiten daarbinnen. HBO en WO worden getoetst op 31 variabelen die zijn onderverdeeld in vijf deelgebieden: Teaching & Learning, Research, Knowledge Transfer, International Orientation en Regional Engagement.

WO én Windesheim

Zo kan een aankomend student zien waar de meeste mensen hun bachelor of master na inschrijving ook daadwerkelijk halen en of dat in de gestelde tijd gebeurt. Onderzoekers kunnen zien bij welke universiteit het meest gepubliceerd wordt en hoe er uit dat onderzoek geciteerd wordt.

Nederlandse universiteiten scoren op het gebied van publicaties en citaties overwegend in de mondiale top. Opvallend is dat ook Windesheim als hogeschool goede citatiescores kan overleggen. Voor de rest blijven de hogescholen hier wat achter, gelet op hun beperkte rol in meer fundamenteel gerichte R&D. Wel biedt U-Multirank volop data over de praktische toepassing van onderzoek en onderwijs.

Hanze, HAN en Saxion

Zo lijkt de inzet van de Hanzehogeschool op ondernemerschap zich uit te betalen. De hogeschool scoort goed op het gebied van spin-offs. Bij Saxion wordt veel privaat geld opgehaald voor onderzoek en kennistransfer en de HAN genereert veel inkomsten uit het aanbieden van Leven Lang Leren voor de professies.

HBO-studenten die graag zo snel mogelijk hun studie willen afronden kunnen het best bij Avans terecht. Zowel voor de bachelor als de master scoort de hogeschool uit Brabant als enige in de hoogste categorie voor beide variabelen.

Daar moet bij aangetekend worden dat veel Nederlandse hogescholen niet terug te vinden zijn in U-Multirank. In het NRC geeft initiatiefnemer van de ranking, Frans van Vught, aan dat veel instellingen terughoudend zijn in het verstrekken van informatie, ook onder de universiteiten. “Die van Leiden, Amsterdam en Utrecht scoren minder hoog op onze ranglijst door gebrek aan gegevens.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK