Crisis treft Surinaamse student

Het overmaken van geld door onder meer de ouders van deze studenten komt hiermee behoorlijk in de knel. De euro wordt voor Surinamers een steeds kostbaarder valuta, zodat men over de grens steeds meer beknibbelen moet. “De situatie lijkt uitzichtloos te worden. We zitten met de handen in het haar”, zegt Arnold Dwarka, voorzitter van de Surinaamse studenten Delft tegen de krant ‘De Ware Tijd’. Dwarka vreest dat studenten “op elk moment” berooid zullen zijn in ons land.
Hij rekent in de krant uit Paramaribo voor dat een student per maand gemiddeld duizend euro nodig heeft voor levensonderhoud en studie. De houdt volgens de krant in dat ze het nu zeer moeilijk gaan krijgen, omdat de studenten per maand slechts veertig uren mogen werken en daarmee gemiddeld vijfhonderd euro verdienen kunnen. “De rest moet komen van de ouders in Suriname. Bovendien vindt niet iedere student een baan. Werkgevers moeten namelijk een lastige procedure volgen als ze een buitenlandse student willen aantrekken.”
De Delftse studentenleider zegt dat niet elke Surinaamse student in Nederland gebruikmaakt van de studiefinanciering. Volgens Dwarka is die lening niet aantrekkelijk, omdat velen na te zijn afgestudeerd eerst ervaring in het buitenland willen opdoen alvorens naar Suriname terug te keren, terwijl één van de regels voor de lening ‘direct terugkeren’ betekent. Daarbij komt dat de in Nederland studerende Surinamers volgens hem weinig keus hebben, omdat hun opleiding in Suriname niet aangeboden wordt.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
