Crisis treft Surinaamse student

Nieuws | de redactie
10 mei 2016 | Het gaat slecht met de economie van Suriname. De grondstoffenprijzen zijn sterk gedaald en de regering-Bouterse heeft vee schulden gemaakt. Daardoor staan de munt en koopkracht onder zware druk. Surinamers die in ons land studeren, komen hierdoor financieel steeds meer in problemen.

Het overmaken van geld door onder meer de ouders van deze studenten komt hiermee behoorlijk in de knel. De euro wordt voor Surinamers een steeds kostbaarder valuta, zodat men over de grens steeds meer beknibbelen moet. “De situatie lijkt uitzichtloos te worden. We zitten met de handen in het haar”, zegt Arnold Dwarka, voorzitter van de Surinaamse studenten Delft tegen de krant ‘De Ware Tijd’. Dwarka vreest dat studenten “op elk moment” berooid zullen zijn in ons land.

Hij rekent in de krant uit Paramaribo voor dat een student per maand gemiddeld duizend euro nodig heeft voor levensonderhoud en studie. De houdt volgens de krant in dat ze het nu zeer moeilijk gaan krijgen, omdat de studenten per maand slechts veertig uren mogen werken en daarmee gemiddeld vijfhonderd euro verdienen kunnen. “De rest moet komen van de ouders in Suriname. Bovendien vindt niet iedere student een baan. Werkgevers moeten namelijk een lastige procedure volgen als ze een buitenlandse student willen aantrekken.”

De Delftse studentenleider zegt dat niet elke Surinaamse student in Nederland gebruikmaakt van de studiefinanciering. Volgens Dwarka is die lening niet aantrekkelijk, omdat velen na te zijn afgestudeerd eerst ervaring in het buitenland willen opdoen alvorens naar Suriname terug te keren, terwijl één van de regels voor de lening ‘direct terugkeren’ betekent. Daarbij komt dat de in Nederland studerende Surinamers volgens hem weinig keus hebben, omdat hun opleiding in Suriname niet aangeboden wordt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK