EU: investeer meer in kennis

Nieuws | de redactie
18 mei 2016 | Nederland blijft niet alleen achter in investeringen in kennis, de publieke uitgaven voor R&D dalen zelfs sinds 2014. De Europese Raad raadt het kabinet in zijn advies over de begroting en het beleid voor 2017 en volgende jaren scherp aan hier duidelijk verandering in te brengen.

De ‘Council Recommendation on the 2016 national reform programme of the Netherlands’ en de daarmee verbonden ‘Council opinion on the 2016 stability programme of the Netherlands’ zijn buitengewoon helder. De EU windt er geen doekjes om. Er is één domein waar ons land veel meer prioriteit in investeringen aan moet geven.

De Europese Raad wijst erop, dat al eerder was aangeraden dat ons land “shift public expenditure towards supporting investment in R&D and work on improving private R&D expenditure.” Maar Brussel stelt vast, dat sinds 2014 die uitgaven juist omlaag gaan. “Government expenditure on R&D has been falling since 2014, while private R&D spending remains low. It was therefore recommended that the Netherlands shift public expenditure towards supporting investment in R&D and work on improving private R&D expenditure.”

Laagwaardig beleid

Ons land steekt daarbij ook nog niet erg positief af bij landen met een vergelijkbaar niveau, zo onderstrepen Donald Tusk en zijn financiële experts. “Public and private expenditure on R&D is low in relation to the level of educational attainment, academic achievement and economic development.”

Dit leidt tot een scherp advies. Van de drie punten waar men Nederland aanraadt extra te hervormen en financieel te saneren staat het thema kennis en onderzoek bovenaan: “Prioritise public expenditure towards supporting more investment in research and development.” Daarna komen nog een aanbeveling ten aanzien van de woningmarkt en ten aanzien van pensioenen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK