Gaming voor politici

Nieuws | de redactie
23 mei 2016 | Hoe leer je omgaan met crises, enorme, risicovolle evenementen en andere bestuurlijke nachtmerries? De burgemeestersgame van de HKU leert verantwoordelijken omgaan met calamiteiten en “crisisdilemma's uit de werkelijkheid waarop ze binnen enkele seconden moeten reageren."

Samen met TNO, Thales en de UTwente, verenigd als T-Xchange, is dit ‘applied game’ tijdens een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van burgemeesters aan bestuurders gepresenteerd. Doel van de game is burgemeesters beter voor te bereiden op calamiteiten. In vijftien minuten krijgt een burgemeester een situatie voorgelegd die zich ontwikkelt tot een calamiteit. Om de paar seconden moet de burgemeester een belangrijke beslissing nemen. Die beslissing is vormgegeven als een dilemma.

Geen weg terug

Tijdens het spelen kan de bestuurder terugvallen op vijf adviseurs die vanuit hele verschillende perspectieven hun mening geven. Doordat er steeds nieuwe informatie vrijkomt kan een burgemeester makkelijk spijt krijgen van een genomen beslissing, maar er is geen weg terug.

Dit is een product vanuit het GATE-project, een grootschalig onderzoeks- en innovatieproject waar onder andere de Universiteit Utrecht, TNO en De Waag ook aan deelnamen. De rol van het HKU Innovatielab was het realiseren van drie pilots om te laten zien wat het potentieel is van applied games. TNO heeft deze B&W-pilot opgeschaald en bovendien heeft partner T-Xchange een editor voor het spel gemaakt, zodat er nieuwe versies kunnen worden ontwikkeld, die geschikt zijn voor andere sectoren.

Dit heeft nu geresulteerd in een set van 12 uiteenlopende scenario’s, van kleine incidenten tot grote calamiteiten. De Burgemeestersgame wordt nu in zo’n vijftien Veiligheidsregio’s gespeeld. Welke bestuurder wordt winnaar hiervan? Niemand. Het spel is niet te ‘winnen’ en dat is ook niet de bedoeling van de HKU-makers. Het gaat er vooral om burgemeesters met elkaar in gesprek te laten gaan. Zonder spelvorm blijft dat soms lastig, maar door het spel als ‘ijsbreker’ te gebruiken, lukt dat zeer goed. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK