Het lot van Science Without Borders

Nieuws | de redactie
2 mei 2016 | In 2011 lanceerde de Braziliaanse president Dilma Rousseff een grootschalig plan om 100.000 studenten naar buitenlands hoger onderwijs te sturen. Nu vijf jaar later is er weinig meer van de ambities over. Wat is er met Science Without Borders gebeurd?

In een artikel in International Higher Education gaat professor Creso M. Sa van de University of Toronto in op de Werdegang van het ambitieuze programma dat in korte tijd een steeds verder groeiende jonge beroepsbevolking een hoogwaardige opleiding moest bieden. Sa constateert dat na vijf jaar het programma grotendeels is opgeschort en beurzen niet langer worden uitbetaald.

Administratieve chaos

Het probleem met Science Without Borders is volgens Sa een duidelijk voorbeeld van een initiatief dat nadrukkelijk van de president zelf kwam. “There was no consultation process or public deliberation on the program priorities or design.” Het gevolg is een groot nationaal initiatief geweest, gericht op bachelorstudenten dat veelal voorbij ging aan de vele organisaties in Brazilië die zich op federaal niveau met scholarships bezighouden.

Wat volgde was een administratieve chaos. “Agencies were not prepared to meet the sheer volume of applications and grantees brought about by Science Without Borders, which left them incapable to provide individual assistance to students and to properly monitor and manage individual files,” schrijft Sa.

De gebrekkige adoptie van het programma laat volgens de professor een falen zien van de Braziliaanse overheid om succesvol beleid te implementeren. “Absence of consultation with key stakeholders, and top-down implementation have resulted in a poorly designed program.” Een programma dat niet afdoende financieel werd ondersteund door private partijen en dat studenten onvoldoende voorbereidde op een studie in het buitenland.

Geen politieke steun

Toen Dilma Rousseff het programma in 2011 presenteerde was er in veel landen enthousiasme. Onder meer de VS en Canada zagen veel kansen in het aantrekken van talent uit Zuid-Amerika en ook Nederland gaf in 2012 hoog op van Science Without Borders toen Willem-Alexander en Maxima samen met een delegatie uit hoger onderwijs en bedrijfsleven in het land op bezoek waren.

Rousseff is inmiddels in verschillende schandalen verwikkeld en professor Sa ziet de toekomst voor het Science Without Borders programma ook weinig rooskleurig in. “The program’s undergraduate focus is hard to justify academically, and finds political opponents among opposition parties. Given the president’s association with the program, the government is not likely to simply terminate it, which would signal failure. A silent downsizing and shift in focus to graduate training through the budgetary process is more probable.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK