Impuls voor Europees honoursonderwijs

Nieuws | de redactie
30 mei 2016 | Prof. dr. Marca Wolfensberger van de Hanzehogeschool wordt de eerste president van de European Honors Council. Het Europese netwerk dat op 3 juni zal starten, gaat zich richten op talentontwikkeling in het Europese hoger onderwijs.

Tijdens de uitreiking van de Lector van het Jaar op 22 januari waarvoor Wolfensberger was genomineerd, werd al duidelijk dat het Europese netwerk er aan zou gaan komen. Het juryrapport stelde destijds al dat de Hanze-lector “de ideale persoon zou moeten zijn om het netwerk op te gaan bouwen dat de verschillende honours-organisaties in Europa gaat verenigen.”

Nederland koploper in Europa

Het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving heeft de stand van zaken van het honoursonderwijs in Europa onderzocht en dat verwoord in het boek “Talent Development in European Higher Education”. Het boek wordt ook in Open Access aangeboden en is inmiddels meer dan 32.000 gedownload.

Uit het boek van Wolfensberger wordt duidelijk dat Nederland nog altijd een koploper is waar het gaat om ontwikkelingen in honoursonderwijs. Dat is met name te danken aan het – inmiddels gestopte – Sirius-programma, ziet de lector. “Nederland is het enige land met een landelijk programma om honours programma’s te organiseren en samen te brengen.”

Met de European Honors Council wordt een stap gezet waar Wolfensberger enkele jaren geleden al in de Verenigde Staten bij is geweest. Daar werd zijn namelijk in 2013 benoemd tot fellow van de National Collegiate Honors Council, het instituut dat zich in de VS al sinds 1966 bezighoudt met het promoten van excellent onderwijs. De European Honors Council is in wezen de Europese evenknie.

Ten doop in Utrecht

De European Honors Council wordt op vrijdag 3 juni officieel ten doop gehouden tijdens de internationale conferentie Honours Futures in Utrecht. Het netwerk staat open voor studenten, docenten en instellingen die zich verbonden voelen met het thema talentontwikkeling in het hoger onderwijs in Europa.

Voorafgaand aan de conferentie in Utrecht vindt op locatie van de Hanzehogeschool Groningen vanaf maandag 30 mei een driedaagse workshop plaats voor een internationale groep van 25 deelnemers. Drie Amerikaanse hoogleraren gaan op initiatief van het Lectoraat Excellentie en Marca Wolfensberger doceren in honoursdidactiek. Door elk van de deelnemers wordt tijdens de workshop een honourscursus ontwikkeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK