Kennis uit afval

Nieuws | de redactie
24 mei 2016 | “Afval is geen afval, maar grondstof.” Met de eerste graszode op het dak van het Urban Earthship in Alkmaar is een duurzaam innovatieconcept rond een ecologisch gezond en betaalbaar gebouw uit restmaterialen in gang gezet, waarmee Inholland-lectoren en studenten aan de slag gaan.

Een huis van zandzakken met een houten dak en zonder fundering? Normaal is het niet toegestaan, maar sinds vorige week kan het wel bij het Urban Earthship op het NUON-terrein in Alkmaar. In bijzijn van Inholland-lector Christoph Maria Ravesloot (Innovatiemodellen Duurzame Energie) startte het ‘ecologisch gezonde en betaalbare gebouw’ dat gerealiseerd is uit afval en restmaterialen. Met de opening ging het praktijkgericht onderzoek naar deze duurzame ontwikkeling van start.

Nooit eerder gedaan

Cees Hiemstra  van het SAWA in de Noord-Hollandse stad legde de eerste graszode op het dak van het Urban Earthship. Lector Ravesloot onderstreept dat dit niet voor niets gebeurt. Het grasdak is onderdeel van een waterzuiveringssysteem dat straks moet ontstaan.

“Het gebouw kan dan in zijn eigen water voorzien. Dat is in Nederland nog nooit eerder gedaan. We weten dat het technisch mogelijk is, maar het is erg ingewikkeld. Het blijft een experiment, maar dat is juist het leuke. Als het mislukt, heb je erg veel geleerd.”

In het Urban Earthship, wordt gebruikgemaakt van nieuwe en renderende combinaties en oplossingen. Dit allemaal geïnspireerd door de natuur en off-grid, onafhankelijk van gas, water en elektrische energie van buitenaf. Initiatiefnemers Duurzaam Ondernemen in Noord-west Holland, stichting SAWA en de gemeente Alkmaar hopen zo een 100 procent zelfvoorzienende woning te realiseren. En dat moet bovendien in een kort tijdsbestek en tegen minimale kosten gaan gebeuren. Dit alles komt tot stand in samenwerking met Inholland en lector Ravesloot. Onder zijn leiding gaan studenten van onder meer Inholland – en ook uit het MBO – de komende jaren experimenten uitvoeren in het Urban Earthship.

Huiskamer van experimenten

Daar komt veel bij kijken. Om een woning te mogen bewonen moet je aan allerlei eisen voldoen. Ravesloot vertelt dat deze eisen verder zijn toegenomen. Er zijn vele wetten en normen om bewoners te beschermen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een huis instort, of dat er voldoende lucht binnenkomt. Dit slaat soms door, vindt de lector, en dat leidt er dan toe dat bestuurders belemmeringen ervaren om duurzame huizen neer te zetten.

“Een huis van kunststof of een zwaar geïsoleerd huis moet goed geventileerd worden om schimmelvorming te voorkomen. Stel nou dat je een huis van zandzakken maakt waar die schimmel helemaal niet voor kán komen? Is die norm dan nodig en moet er dan nog steeds veel lucht doorheen? Dat zijn allemaal dingen die wij hier willen gaan meten.”

Wethouder Jan Nagengast van Alkmaar geeft aan dat dit experiment erg past bij de duurzame doelstellingen voor de gemeente. “Afval is geen afval, maar grondstof. Misschien is dit wel een begin voor een verdere circulaire economie! Laten we eerst kijken hoeveel we kunnen doen zonder dat er echt regels zijn. Een aantal jaar oefenen en testen hoe we off-grid kunnen overleven met warmte, elektriciteit en water. Dit is een huiskamer van experimenten en een voorbeeld van hoe je duurzaam bezig kunt zijn.”

Kijk voor meer informatie op Facebook 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK