Klok nauwkeuriger dan ooit

Onderzoekkers van de Ludwig-Maximilian universiteit in München hebben een type tijdmeting ontwikkeld, die dit mogelijk zou maken. In Nature melden zij, dat hiermee de kans ontstaat een ‘kernklok’ te bouwen. Die zou tien keer nauwkeuriger tellen dan de meest volmaakte atoomklok die er na 15 miljard jaar 1 seconde naast zit.
Een atoomklok telt aan de hand van de tijd bij energieverschuivingen binnen de elektronenmantel van een atoom. Wat nu als de kern van het atoom de tijdsverschuiving zou aangeven en wij dit kunnen meten? Dat zou veel beter werken nog, aldus de Duitse geleerden. Alleen leken zulke nucleaire energiesprongetjes voor mensen onmeetbaar. Daar vonden zij toen iets op.
De atoomkernen van het isotoop Thorium-229 geven een frequentie af bij ‘energiesprongetjes’, net als andere. Door te testen of men die kon meten, kwam men erachter, dat deze frequentie door een laser te traceren zou zijn, anders dan bij andere atomen het geval lijkt te zijn. Daarmee is volgens de onderzoekers uit München het maken en doen werken va een ‘kernklok’ denkbaar geworden.
?
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
