Nog geringe instroom vluchtelingen

Nieuws | de redactie
9 mei 2016 | Veel vluchtelingen zouden graag studeren om zo snel in te burgeren, maar het valt in Duitsland niet mee om dat vlot te organiseren. Een aanbod gebaseerd op een MOOC-aanpak weet daarentegen snel mensen te motiveren en aan de slag te krijgen. En dus is er een wachtlijst.

Hoe ga je als vluchteling zo snel mogelijk aan de slag en voorkom je, dat je aan de marge van de maatschappij moet leven? Een studie of vervolgstudie wordt door velen gezien als een uitgelezen kans op snelle integratie en succes op de arbeidsmarkt. In Duitsland zijn velen in en rond het hoger onderwijs daarom snel aan de slag gegaan daartoe.

Willkommensprogramme

De oogst blijkt tot nu toe toch wat mager. De coherentie van activiteiten en regelingen is nogal beperkt. Wie graag wil moet eerst Duits leren, meldde het Jobcenter, een soort UWV, maar verwees de aspirant-studenten niet door naar de speciale programma’s voor hen en ‘Willkommensprogramme’ die vanuit het Duits HBO en WO vaak in hoog tempo zijn georganiseerd, zo rapporteert ‘der Spiegel’.

Waar de vluchtelingen ook tegenaan lopen, is het federalisme van de Duitse staat. Elke deelstaat is soeverein op het terrein van het hoger onderwijs. Elk van hen maakt dan ook eigen regels, plannen en voorwaarden wat betreft de instroom en opvang. “Een jungle van websites” vormt zodoende de eerste horde voor informatie, aldus het weekblad op basis van gesprekken met leergierige vluchtelingen.

Niet echt storm

Instellingen zijn de instroom gaan vereenvoudigen door hen als toehoorders laagdrempelig toe te laten. Het probleem is dat zij met de zo verworven kennis weinig kunnen beginnen. Tentamens maken, studiepunten krijgen of een diploma is hen niet toegestaan. Alleen een formele inschrijving kan daartoe leiden. De deelstaten hebben daarom inmiddels 30 ‘Studienkollegs’ ingericht, die vluchtelingen in twee semesters klaar zouden moeten stomen voor een regluiere instroom. Hun programma’s beginnen echter veelal pas in de komende herfst en ook daar zullen aspirant-studenten entree-tests moeten doen naar hun beheersing van Duits en wiskunde. Het loopt nog niet echt storm.

Dat is anders bij een initiatief van Berlijns studenten. Zo’n 500 deelnemers per week melden zich bij het MOOC-achtige Kiron Open Higher Education, dat zij in gang hebben gezet. In dit aanbod verbinden zij oblinecolleges en HO-aanbod wereldwijd en bemiddelen dat partnerinstellingen de daarmee verbonden diplomering regelen. Zodra een vluchteling vervolgens een plek bij een HO-instelling heeft verworven kan deze met zijn erkende studiepunten verder aan de slag. Er is intussen een wachtlijst, want de initiatiefnemers kunnen de toestroom niet meer aan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK