Rutte wil geen oen als opvolger

Nieuws | de redactie
30 mei 2016 | Premier Mark Rutte verraste de conferentie ‘Studentenverenigingen 2025’ met een informeel bezoek. Even was hij weer de HO-staatssecretaris die hen opporde. “Ga niet hamertje tik zitten spelen, maar doe iets!”

De conferentie van de Landelijke Kamer van Verenigingen werd gehouden in de Eerste Kamer. VVD-senator Jan Anthonie Bruijn had als gastheer de eerbiedwaardige vertrekken open kunnen stellen voor de bestuurders van corpora en studentenverenigingen van Minerva tot Ovum Novum en van Circumflex tot Sanctus Virgilius en Audentis et Virtutis. Durvenden en deugdzamen dus.

De organisatoren en senator zagen deze samenkomst als “de kick-off van een veranderproces,” want het hoger onderwijs, de studenten en hun perspectieven van 2016 zijn toch wel een beetje anders inmiddels dan in de nostalgische tijden van leden als Ard van der Steur. Dit verleidde ook de premier om na de Ministerraad langs te komen en zijn licht op te steken bij de studenten, na een sein van zijn programmaschrijver en LUMC-hoogleraar Bruijn.

Drie bijdragen

Rutte sprak bij de afrondende borrel enkele behartigenswaardige woorden, gelardeerd met belevenissen uit zijn eigen tijd als historicus, langstudeerder en student-bestuurder in Leiden en de JOVD. De verenigingen moeten door hun bestuursleden, commissies en activiteiten drie bijdragen leveren, die alle even belangrijk zijn, vindt Rutte. “Jullie moeten allemaal bijdragen aan beter hoger onderwijs in je eigen universiteit. Daarnaast moet je elkaar in je vereniging ontwikkelen, ervaring opdoen met besturen en tenslotte moet je daar samen maatschappelijk actief door zijn, ook buiten de universiteit.”

Voor de studenten benadrukte hij twee functies van dit werk voor hun persoonlijke groei. “Je maakt vrienden voor het leven, dat is echt zo. Al mijn vrienden, naast twee nog van de middelbare school, heb ik zo leren kennen en wij trekken nog steeds samen veel op. Zoiets krijg je later nooit meer.”

De ervaring in besturen en de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden noemde Rutte de tweede belangrijke functie van dit werk. “En daar heb je later veel meer aan, uiteraard ook op je cv. Jullie zullen het immers moeten doen in leidinggevende functies, zo is het toch wel.”

Doe iets

Daar voegde hij een waarschuwing bij. Een beetje besturen en status zal dan niet genoeg zijn. “Als je dat op je cv zet moet het wel wat voorstellen. Recruiters prikken daar zo doorheen, daar zijn ze heel goed in. Ga dus niet alleen maar hamertje tik spelen, maar maak er echt iets van, doe iets.”

Het belangrijkste wat een bestuur heeft te doen is zorgen voor goede mensen. Daarbij heeft een goede leidinggevende altijd de langere termijn op het oog. “Het is natuurlijk leuk  als je voorganger een oen was en je opvolger ook een oen blijkt te zijn. Dan lijk jij zelf heel wat als bestuurder. Maar dat moet je dus niet doen. Zo zit ik er zelf ook niet als denk aan mijn opvolging,” zei Rutte en keek direct rond in de receptieruimte of er pers was die hij herkende. Lachend zij hij: “Niet dat dat nu iets is dat aan de orde is hier, hè?”

Vele een-tweetjes en selfies en groepsfoto’s later vertrok Rutte bij de studentbestuurders. Niet nadat hij had onderstreept, dat de Nederlandse kennissector en triple helix “elk jaar naar de Hannover Messe moet blijven gaan.” De timing voor een nieuw wervelwindbezoek in april 2017 vond de premier alleen wel erg onhandig. “Verdorie dan is net de kabinetsformatie aan de gang. Daar moeten we nog iets op verzinnen, hè?”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK