Stel club aansprakelijk voor supportersgeweld

Nieuws | de redactie
20 mei 2016 | Feyenoord-supporters die een fontein in Rome beschadigen, Ajax-supporters die zich misdragen op het Museumplein. In hoeverre kan een club verantwoordelijk gehouden worden voor de gedragingen van haar supporters. Rosmarijn van Kleef promoveert op dat vraagstuk aan de Universiteit Leiden.

Hoewel de meeste supporters niet méér doen dan de wedstrijd bezoeken, is er, zoals bijvoorbeeld in Rome het geval was, wel sprake van overlast en schade aan openbaar en privaat bezit.

De Nederlandse supporters die vorig jaar de eeuwenoude Fontana della Barcaccia in Rome beschadigden, trokken wijd de aandacht. In het debat dat volgde, richtte de media ook de schijnwerpers op de clubs. Hoe ver gaat hun verantwoordelijkheid? Met het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk in aantocht, valt de komende tijd weer veel aandacht te verwachten voor supportersgedrag.

Risicoaansprakelijkheid als civielrechtelijk concept

Rosmarijn heeft in haar proefschrift zowel tuchtrecht als aansprakelijkheid op grond van burgerlijk recht onderzocht. Zij verdedigt in haar proefschrift het standpunt dat risicoaansprakelijkheid voor supportersgeweld een acceptabele toevoeging aan het huidige juridische kader zou vormen.

Van Kleef: “Gezien de voordelen van risicoaansprakelijkheid – vooral in de vorm van rechtszekerheid – zou het wenselijk zijn als risicoaansprakelijkheid van clubs voor supportersgeweld als civielrechtelijk concept zou worden aanvaard”. Ze stelt dan ook voor om civiele aansprakelijkheid van voetbalclubs in te richten naar het tuchtrechtelijke model.

Advies aan sportfederaties

Rosmarijn werkte eerder bij het Instituut voor Privaatrecht en is sinds haar vertrek naar Zwitserland buitenpromovenda. In Lausanne werkt Rosmarijn voor sport-advieskantoor TSE Consulting – A Burson-Marseller Company, waar zij zich toelegt op dienstverlening aan internationale sportfederaties en overheidsinstanties met een belang in de sport.

Rosmarijn van Kleef hoopt op 19 mei te promoveren op het proefschrift ‘Liability of football clubs for supporters’ misconduct’. In 2015 schreef ze al het artikel Reviewing Disciplinary Sanctions in Sports, dat werd gepubliceerd in het Cambridge Journal of International and Comparative Law.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK