SURFsara en Philips samen in Big Data

Nieuws | de redactie
30 mei 2016 | Een veilige cloud-gebaseerde onderzoeksomgeving met geavanceerde analysemogelijkheden is de inzet van een samenwerking tussen SURFsara en Philips. Die moet zorginstituten in staat stellen gezamenlijk Big Data onderzoek te gaan doen.

SURFsara en Philips kondigen vandaag een samenwerkingsverband aan om het HealthSuite-cloud platform te koppelen aan de nationale ICT-infrastructuur voor onderzoek van SURF. Het integreren van de diensten moet specifieke ondersteuning bieden voor  voor onderzoek op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en population health management.

Allesomvattend beeld van patiënt

Dit onderzoek is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieën voor darm-, prostaat- of borstkanker. Hiervoor moet een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patiënt worden verkregen. Daarvoor moeten enorme hoeveelheden gegevens worden samengevoegd die lange periodes bestrijken en die afkomstig zijn van medische scanners, weefselbiopsieën, uitslagen van laboratoriumonderzoek en genoomonderzoek.

Bij populatieonderzoek moeten zeer grote verzamelingen gegevens over de gezondheid van grote groepen mensen worden samengevoegd. Deze gegevensverzamelingen worden vervolgens geanalyseerd om zelfs de kleinste correlaties en

patronen te ontdekken die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot betere behandelingen. “Ziekenhuizen hebben weliswaar al toegang tot enorme hoeveelheden gegevens vanuit meerdere bronnen en vakgebieden waar veel nieuwe klinische inzichten uit voortkomen,” aldus Jeroen Tas, CEO van het Philips Connected Care & Health Informatics.

Eilanden van data samenvoegen

“Het samenvoegen, normaliseren en analyseren van bestaande ‘eilanden’ van data levert een grote meerwaarde op. Onze gezamenlijke diensten zijn gericht op het integreren van gegevens op alle klininische niveaus en het verbinden van zorginstellingen, klinische expertise en onderzoeksprogramma’s op een veilige wijze die aan alle eisen voldoet. We willen een met elkaar verbonden digitale onderzoeksomgeving bieden waarin de betrokken partijen kunnen samenwerken aan de volgende generatie innovatieve producten en oplossingen op het gebied van zorgverlening.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK