Ton Heerts naar MBO

Nieuws | de redactie
19 mei 2016 | Ton Heerts wordt de nieuwe voorzitter van de MBO-raad. De troubleshooter par excellence in bestuurlijk Nederland volgt er Jan van Zijl op, na tropenjaren bij het redden van de FNV. "Als ik Jet was, zou ik onderwijs en werk nadrukkelijk met elkaar verbinden."

“De verbinding van onderwijs en werk vind ik essentieel,”zei Heerts enige tijd geleden tegen het blad van de MBO-raad, die hij nu gaat leiden. “Van het bedrijfsleven verwacht ik daarom voldoende stageplekken. Als de huidige jongeren niet doorstromen naar een baan, dreigt een generatie verloren te gaan. Dan dreigt ook criminaliteit de kop op te steken. Werkgevers moeten dat goed beseffen.”

“Het doet me denken aan een uitspraak die ik laatst hoorde, toen ik bij mijn voetbalclub langs de lijn stond. ‘Als je het niet uit de boeken haalt, moet je het maar uit een plantje halen’, werd er gezegd. Een toekomst in de wietteelt lijkt me niet de goede weg.”

Tikje beduusd

Heerts was als vakbondsvoorman regelmatig op de barricaden te vinden als het MBO onder vuur lag. Bij de demonstratie van de studentenbonden tegen het studievoorschot kwam hij naar het Malieveld en schoot er zo uit zijn slof tegen de plannen van Bussemaker, dat hij na afloop er zelf tegenover ScienceGuide een tikje beduusd en vermaakt door was.

Hij noemde het leenstelsel “onaanvaardbaar” en schreef de Eerste Kamer, dat met name de doorstroom MBO-HBO hierdoor ondermijnd zou worden. “Met dit voorstel wordt het principe ‘een leven lang leren’ tegengewerkt. Met name de doorstroom van mbo naar hbo wordt actief ontmoedigd, doordat de studieschuld  van huidige mbo-studenten wordt meegenomen naar het hbo. Daar komen ze onder de nieuwe regels van het leenstelsel.” Scherp zei hij destijds: “Het wetsvoorstel deugt niet.”

Ook tegen de MBO-raad in

Bij een cao-conflict ging hij de strijd met de MBO-raad aan, die hij nu zal voorzitten. Bij de Aob noteerde men toen: “Het belang van goed mbo-onderwijs is te groot om de boel op zijn beloop te laten. Dat punt wordt morgen gemaakt: FNV-voorzitter Ton Heerts komt de stakers een hart onder de riem steken. Met name voor het MKB is ons mbo van levensbelang. Wil het bedrijfsleven concurrerend blijven, dan moet de kwaliteit van de aanwas aan jong personeel goed zijn. Dat kan alleen als binnen de instellingen het gevoel van urgentie bestaat waarmee wij als vakbeweging onze eisen hebben geformuleerd.”

In het blad van diezelfde MBO-raad vertelde Heerts enige jaren geleden over zijn blik op het onderwijs en dat aan de ROC’s in het bijzonder. Wat zou Ton Heerts doen, als hij op de stoel van Bussemaker zat? “‘Als ik Jet was, zou ik onderwijs en werk nadrukkelijk met elkaar verbinden.”

“Het liefst zou ik een opleiding binnenstappen om te gaan praten met studenten en docenten. Vervolgens bezoeken we gezamenlijk bedrijven in de buurt om onderwijs en werk met elkaar te verbinden. Het gesprek aangaan met elkaar: wat kan een student bereiken met wat hij heeft geleerd in een bedrijf en welke kennis en vaardigheden vraagt dat bedrijf? Pas na deze bezoeken lees ik de stukken die je als minister nu eenmaal moet doorwerken, zelfs als het maar voor één dag is.”

Verstandige zoon

“Voor mijn gevoel zit het Nederlandse onderwijs best aardig in elkaar. Al heb ik mijn twijfels over de massale opleidingsfabrieken. Zo lang de student geen nummer is en er goede communicatie met de leraren plaatsvindt, ga ik ermee akkoord. Belangrijk is dat het onderwijs leerlingen en studenten een toekomstperspectief biedt.”

“Een voorbeeld: mijn zoon wil het liefst een sportopleiding gaan volgen. Drie weken geleden kregen we tijdens een ouderavond te horen dat er op de arbeidsmarkt momenteel een overschot is aan mensen die het CIOS hebben gedaan of die een opleiding Sport en Bewegen hebben gevolgd. De kans bestaat dat je straks niet aan de bak komt. Dan doet mijn zoon er dus verstandig aan een alternatief te kiezen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK