Tremendous believer in education

Nieuws | de redactie
11 mei 2016 | Het is even zoeken naar wat de GOP-kandidaat vindt of wil met het onderwijs in de USA, deze “tremendous believer in education” volgens eigen zeggen. Maar dan blijkt hij glashelder en ineens extreem defensief. Iedereen heeft gelogen immers over zijn lievelingsproject in het hoger onderwijs.

Donald Trump is een grootse gelovige in onderwijs, zo veel is duidelijk wat hem betreft. Verder gaat hij er niet over, overigens, blijkt hij bijna opgelucht te etaleren. “Education has to be at the local level.” Dat moet genoeg zijn voor de tijd dat hij president zal zijn. Een kennisbeleid is daarmee verder overbodig, geeft hij aan. Investeringen daarin of best practices en kennisdeling gaan hem verder niet aan. “We cannot have the bureaucrats in Washington telling you how to manage your child’s education.”

Twintig video´s

We weten dit dankzij Trumps website met de thema’s en zwaartepunten die hij naar voren brengt als zijn beleid en ambities als president. De site van Trump kent er zeven. Voor de toekomst van het land en de keuze van de kiezers in 2016 zet hij niet in op kennis of onderwijs, maar op een ´tradereform´ met China en de muur bij Mexico.

Wie toch nog meer wil weten, biedt Trump een extra pakketje vintage the Donald videos. Daar ook een en ander tussen over kennis en onderwijs. Op dit thema biedt hij 2 van 20 persoonlijke vlog-achtige boodschappen.

Total disaster

In de eerste video over onderwijs gaat hij 180 graden in tegen zijn eigen betoog over het onderwijsbeleid in den brede. Trump meldt zonder omhaal van woorden of verdere adstructie: “Common Core is a total disaster.” Hij wil daarom als president vanuit het witte Huis deze gezamenlijke aanpak van de 50 staten, hun schooldistricten en president Obama meteen ontmantelen.  “We can’t let it continue.”

Onderwijsminister Martha Kanter legde in gesprek met ScienceGuide eerder uit, dat deze Common Core benadering van een gezamenlijk kerncurriculum voor de scholen alleen lukte doordat de gouverneurs dit met de president gingen opzetten en invullen. Ontmanteling hiervan vanuit Washington is dan ook een opvallende vorm van beleidscentralisme en maakbaarheidsdenken en een inbreuk op de soevereiniteit van de staten en hun duizenden schooldistricten, noteert het tijdschrift the Atlantic in een eerste analyse van Trumps beleidsvoorstellen. “To do so would force the states to undo their own standards.”

Irresponsible and dishonest

De strijd om de kwaliteit van het onderwijs speelt niet alleen hier. Trumps tweede, wellicht meest onthullende video over onderwijs gaat namelijk over één instelling. Blijkbaar is hij zo verbolgen over – en kwetsbaar vanwege – de evaluaties van Trump University, dat hij een video speciaal daar aan wijdt.  Deze heeft de pakkende titel: ‘The facts on Trump University the media and lying politicians choose to ignore. Irresponsible and dishonest.’

Uit deze opvallende kwetsbaarheid blijkt hoezeer Trump bovenal serieus genomen wil worden, de ultieme erkenning. Daarom waren de woorden van de vorige kandidaat van zijn partij, Mitt Romney, ook zo pijnlijk. `His promises are as worthless as a degree from Trump University. He’s playing the American public for suckers: He gets a free ride to the White House and all we get is a lousy hat.”

Trump schreef niet voor niets een boek, The Art of the Deal, waarvan hij het wereldwijd verkoopsucces steeds zal onderstrepen. Hij maakte zich zo een goeroe en vertaalde dat weer in reality tv concept rond competities in zakelijk succes. Hij was daarin filosoof, coach, arbiter, beul en paus tegelijk. Een wereldleraar, in lijn met de pocketversie die wij in ons land leerden kennen als professor Pim en dat alles ter bevestiging van zijn reputatie als ‘dealmaker’ en publieke figuur.

Portret als keurmerk

Zo kon een echte Trump University niet achterblijven. The Donald ging opleidingen aanbieden vol lessen uit zijn vele faillissementen en tegenslagen. Wie niet slaagde in the American Dream moest niet zo dom zijn, maar investeren in hoe je kon sprinten ‘from rags to riches’. Met modules tussen 5.000 en 50.000 dollar wist je dan wat je kreeg: de allerbeste ooit.

College geven deed Trump niet. Zijn portret op het lesmateriaal was immers meer keurmerk dan een NVAO ooit kon geven. Nu loopt er inmiddels een reeks rechtszaken over de wanprestaties die Trump University zou hebben geleverd aan deelnemers en partners. Trump noemt zichzelf op geen manier verantwoordelijk voor het gebodene. Wel heeft hij de verpakking maar snel aangepast na waarschuwingen van het OM in New York en heet zijn opleidingspakket nu ´Trump Entrepreneur Initiative’. Feitelijk biedt Trump geen cursussen meer aan, zo blijkt intussen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK