Drie directeuren voor nieuwe NWO

Nieuws | de redactie
16 juni 2016 | Het nieuwe NWO krijgt meer en meer vorm. Langzaam wordt duidelijk wie straks de leiding krijgen over de nieuwe domeinen. Zo wordt FOM-directeur Christra Hooijer in 2017 de directeur van de institutenorganisatie die de NWO-instituten gaat ondersteunen.

Christa Hooijer werd een jaar geleden interim-directeur van Stichting FOM toen Wim van Saarloos de verantwoordelijkheid kreeg over het transitieproces van NWO.  Hooijer zat al sinds 2000 als programmamanager bij de stichting en ook NWO kent zij goed. Als directeur van de Institutenorganisatie moet zij zorgen dat AMOLF, ASTRON, CWI, DIFFER, NIOZ, NSCR, Nikhef, SRON en van onderzoekscentrum ARCNL in het nieuwe NWO een goede plek krijgen.

Recht doen aan iedere wetenschapper

“We moeten zorgen dat NWO zo georganiseerd zijn is dat als iemand met een wetenschappelijke vraag langskomt – wat die ook moge zijn – dat die echt recht gedaan kan worden. Dat betekent dat je ook nog steeds met een aanvraag die zuiver wiskundig of natuurkundig is, terecht moet kunnen. Het is niet of-of,” zei Hooijer in mei nog tegen ScienceGuide over de toekomst van NWO. Nu gaat zij daar zelf nog nadrukkelijker een rol in spelen.

Naast Christa Hooijer heeft NWO nog twee nieuwe directeuren benoemd die in januari aan de slag zullen gaan. Dr. Arian Steenbruggen wordt de nieuwe directeur van het Domein Exacte en Natuurwetenschappen. Steenbruggen is momenteel hoofd van het Departement Omgevingswetenschappen, bij de Environmental Science Group (ESG van de Wageningen UR.

Ook het domein Sociale en Geesteswetenschappen verwelkomd een directeur. Van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de UvA komt Dr. Dirk-Jan den Boer die momenteel directeur bedrijfsvoering is in Amsterdam. Hoewel de benoeming op 1 januari 2017 officieel is treden alle drie de directeuren al per oktober 2016 in dienst bij NWO om zo betrokken te worden bij het verder vormgeven van de transitie.

Vier domeinen als basis

Later deze maand zal ook de beoogd directeur voor het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen bekend worden gemaakt. Met de benoemingen krijgt de in 2015 in gang gezette transitie van NWO meer en meer kleur. NWO verandert op dit moment ingrijpend. De huidige negen gebieden waaruit NWO bestaat, worden per 1 januari 2017 geclusterd tot vier domeinen en het aantal besturen van NWO wordt kleiner.

Aan de top van het nieuwe NWO komt een Raad van Bestuur, die zal bestaan uit de voorzitter, een lid voor bedrijfsvoering en financiën en vier wetenschappelijk leden. Eerder deze maan werd bekend gemaakt dat Stan Gielen vanaf 1 januari 2017 benoemd is tot voorzitter van die Raad van Bestuur.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK