Excellente student naar koepelgevangenis?

Nieuws | de redactie
30 juni 2016 | Een University College in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. Dat is het streven van Stichting Panopticon. Deze week lichtten de initiatiefnemers hun plannen toe aan minister Bussemaker. Ook Hogeschool Inholland en de UvA willen zich inhoudelijk verbinden aan het University College.

Het University College in Haarlem moet een zelfstandige onderwijsinstelling worden die plaats biedt aan maximaal 600 Nederlandse en internationale studenten. In de koepelgevangenis moeten naast het College ook nog een café-restaurant, een auditorium en een hotel gehuisvest worden. Studenten in de koepelgevangenis gaan zich richten op kunst en cultuur enerzijds en ondernemerschap anderzijds, zo ambiëren de initiatiefnemers. 

Bijzondere plek voor onderwijs

Deze initiatiefnemers hebben zich verenigd in Stichting Panopticon. Voornaamste gezicht achter de plannen is Hans Adriaansens die een rijke ervaring heeft met het opzetten van University Colleges in onder meer Utrecht en Middelburg. Ook daar had Adriaansens oog voor bijzondere architectonische plekken voor onderwijs. 

Het University College moeten een ‘undergraduate college’ worden waar je alleen je bachelorsdiploma kunt halen. Studenten kunnen daarna instromen bij een (gewone) universiteit in Nederland, een hbo Masterprogramma, of in het buitenland verder studeren. Het onderwijs betreft een ‘liberal arts & sciences’-programma met een brede academische vorming. Het is een internationale opleiding, volledig Engelstalig. Ongeveer de helft van de studenten komt uit Nederland, de andere helft uit het buitenland.

Zodra de gemeente Haarlem het besluit neemt de Koepel beschikbaar te stellen voor het University College Haarlem, kunnen de plannen concreet worden gemaakt. Dat zal onder andere resulteren in een samenwerkingsovereenkomst, op basis waarvan het University College formeel kan worden opgericht. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK