Fysieke gestel meten op de Hanze

Nieuws | de redactie
9 juni 2016 | Zo goed mogelijk op de hoogte zijn van je eigen fysieke gestel door alles te meten. Dat is in een notendop wat de Quantified Self beweging ambieert. Eén van de grondleggers komt naar Nederland. Gary Wolf wordt visiting professor aan de Hanzehogeschool.

Op 14 juni aanstaande geeft Wolf bij zijn installatie een publieke lezing ‘Against Behaviour Change’. Wolf is redacteur van het Amerikaans technologieblad Wired en zijn TED-talk over The Quantified Self werd bijna 800.000 keer bekeken.

Quantified Self (QS) is een beweging van ontwikkelaars en gebruikers die geïnteresseerd zijn in zelfkennis door middel van zelfmetingen. Steeds meer mensen gebruiken technologie met als doel om informatie te krijgen over zichzelf, hiervan te leren en dit te delen.

Zoektocht naar persoonlijke betekenis

Deze observatie werd onder de noemer Quantified Self (QS) in 2007 geïntroduceerd door Kevin Kelly en Gary Wolf, beiden editors van het Amerikaanse technologie blad Wired. Sindsdien begeleidt Gary Wolf de nog steeds groeiende wereldwijde community in hun zoektocht naar persoonlijke betekenis in persoonlijke data. De QS-community wordt gefaciliteerd door conferenties en MeetUps, waar ervaringen van ontwikkelaars en persoonlijke ervaringen van gebruikers worden gedeeld.

De benoeming van Wolf als visiting professor hangt samen met grotere ambities die de Hanzehogeschool heeft met het thema. In 2012 werd in Groningen het Quantified Self Institute (QSI) opgericht in samenwerking met Quantified Self Labs in San Francisco. Het instituut past bij het thema Healthy Ageing, één van de speerpunten van de Hanzehogeschool.

Testen van de betrouwbaarheid

Het Quantified Self Institute is een netwerkorganisatie met een focus op onderzoek en impact, onderwijs, advies en het testen van de betrouwbaarheid van draagbare technologie. Om de QS-community liggen vragen over de relatie tussen technologie, cultuur en menselijk gedrag. Hoe voer je zo goed mogelijk een zelfmeetexperiment uit?

Het QS Institute tracht hier zoveel mogelijk op aan te sluiten en de installatie van Gary Wolf is hier direct een gevolg van. Bovendien wordt de samenwerking verder geïntensiveerd, onder andere met het initiatief om gezamenlijk een Quantified Self Journal op te richten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK