Met onderzoeksdata in de prijzen

Nieuws | de redactie
21 juni 2016 | De Europese ambities om onderzoek de komende jaren vrij beschikbaar te maken gelden ook de data achter het onderzoek. Om dat te stimuleren worden wetenschappers wiens data een extra bijdrage aan de wetenschap leveren beloond.

Het 4TU Centre for Research Data, Data Archiving and Networked Services (DANS) en SURFsara zetten zich in voor verantwoordelijke en duurzame data-archivering. De Nederlandse Dataprijs moet wetenschappers in deze doelstelling aanmoedigen en wordt daarom uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek.

Dit jaar zijn er in drie categorieën prijzen te verdienen:

1)      humaniora en sociale wetenschappen

2)      exacte en technische wetenschappen  

3)      medische en levenswetenschappen

Goede onderzoeksdata dient aan veel eisen te voldoen. Zo moeten ze in een betrouwbare repository beschikbaar worden gesteld, de mogelijkheden voor verder onderzoek dienen een internationaal belang, maken nieuwe onderzoeksvragen mogelijk en worden derhalve veel door andere onderzoekers gebruikt. De beheerder van de data heeft er voor gezorgd dat deze data ook duurzaam toegankelijk zijn.

De winnaars van de Nederlandse Dataprijs ontvangen een beeld en € 5.000 om de dataset toegankelijk(er) te maken (bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten). Het is nog tot 1 juli aanstaande mogelijk om college-wetenschappers te nomineren voor de prijs. De ingezonden voorstellen zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit KNAW-president José van Dijck en zes professoren uit de verschillende wetenschapsdomeinen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK