MOOC leert kinderen programmeren

Nieuws | de redactie
9 juni 2016 | De TU Delft heeft voor het eerst een MOOC ontwikkeld gericht op het primair onderwijs. Met de online cursus leren kinderen spelenderwijs programmeren.

De MOOC wordt gegeven door universitair docent Felienne Hermans die op de Delftse universiteit onderzoek doet naar hoe niet-programmeurs programmeren. Zo kijkt ze onder andere naar het gebruik van Excel-sheets op de werkvloer. Die kennis zet ze nu in bij het onderwijzen van programmeren aan kinderen.

Zelf games ontwikkelen

De cursus maakt gebruik van het computerprogramma Scratch. Scratch is ontwikkeld door het Media Lab van MIT en wordt gebruikt om kleine kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met programmeren. Het maakt het op een eenvoudige manier mogelijk om verhalen, spelletjes en filmpjes te maken.

Ook in de MOOC ‘Scratch: Programmeren voor kinderen (8+)’ zal het maken van computerspelletjes centraal staan. “Iedere week maken we samen een game: een doolhof, een aquarium, een Flappy Bird spel en een soort Super Mario.” De online cursus gaat volgende week, op 15 juni, van start en is te vinden op edX.

De TU Delft was in 2013 de eerste Nederlandse universiteit die toetrad tot het Amerikaanse MOOC-platform edX. “We zien edX als een mogelijkheid om meer te leren over online onderwijs. Daardoor kunnen we ook het reguliere onderwijs op de campus blijven verbeteren. Daarnaast worden het onderwijs en onderzoek van de TU Delft zichtbaarder in de wereld,” zei Anka Mulder daarover destijds. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK