Niet tevreden, geld terug

Nieuws | de redactie
16 juni 2016 | Een Amerikaanse studente krijgt haar collegegeld terug na een klacht tegen haar Zweedse universiteit. Ze vond het niveau van de wiskundelessen ondermaats en stelde de universiteit in gebreke. Een rechter gaf haar gelijk en regelde een compensatievergoeding. Het Zweedse HO vreest nu voor een precedentwerking

Connie Askenbäck verhuisde in 2011 van Californië naar Zweden voor een driejarige opleiding Analytical Finance aan de Zweedse universiteit Mälardalens Högskola in Västerås. Die opleiding voldeed niet aan haar verwachtingen. Vooral het niveau van de wiskundelessen noemt ze ondermaats “voor wie een carrière in de financiële wereld ambieert.”

Geen waarde

In 2013 kregen de studenten te horen dat de onderwijsinspectie belangrijke tekortkomingen had vastgesteld in de opleiding. Daarna pas studeerde Dickinson af. “Vanwege die tekortkomingen is de rechtbank van oordeel dat de universiteit haar contractuele verplichtingen ten overstaan van Connie Askenbäck niet is nagekomen, omdat haar opleiding in de praktijk geen waarde heeft”, meldt de rechter in zijn vonnis.

De Zweedse rechtbank heeft de universiteit veroordeeld tot de terugbetaling van het inschrijvingsgeld van de volledige opleiding. In totaal gaat het om een bedrag van 170.182 Deense kronen, ongeveer €18.300.

In een reactie laat de universiteit weten, dat deze uitspraak een precedent schept dat belangrijke gevolgen zou kunnen hebben voor het Zweedse hoger onderwijs. “Dit heeft een impact op de hele sector”, aldus Marie Eriksson, de directrice van de universiteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK