Opmars nieuwe accreditatie

Nieuws | de redactie
27 juni 2016 | De NVAO heeft 18 opleidingen binnen het vakgebied bedrijfskunde, economie en econometrie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) geaccrediteerd die zijn beoordeeld op basis van de getekende overeenkomst met AACSB International, de branche- en accreditatieorganisatie voor business schools wereldwijd.

Dit is de eerste accreditatie die op grond van deze samenwerkingsovereenkomst is toegekend. De universiteiten van Groningen, Maastricht en Tilburg zijn dit jaar ook gestart met het voorbereiden van een gezamenlijke accreditatie door NVAO en AACSB. NVAO-bestuurslid Paul Zevenbergen: “De samenwerking tussen onze organisaties betekende voor de business- en economie-opleidingen van de Universiteit van Amsterdam dat de accreditatieprocedures voor zowel de NVAO als die van AACSB in één keer konden verlopen.”

Meer efficiëntie

Zevenbergen geeft aan dat de UvA-opleidingen een dubbele accreditatie hebben. “De betrokken UvA-opleidingen beschikken nu over een accreditatie van zowel de NVAO als van de AACSB. Dit zorgt voor meer efficiëntie, minder tijdverlies en minder lasten. De NVAO heeft hiervoor tevens een overeenkomst getekend met het Europese management development network EFMD, die ook veel business schools accrediteert. Met de internationale Association of MBAs (AMBA) lopen gesprekken om tot een gelijksoortige overeenkomst te komen.”

De NVAO wil deze manier van samenwerken uitbreiden met beroepsorganisaties in andere studiegebieden waar sprake is van internationale accreditaties, zoals bestuurskunde, development studies, toerisme en (dier)geneeskunde. Zevenbergen: “Dit past bij het sterk internationaliserende hoger onderwijs en geeft hoger onderwijsinstellingen meer mogelijkheden om het internationale karakter van beoordelingen te verstevigen. Dat is alleen maar goed voor het hoger onderwijs en dus ook de studenten. Daarnaast draagt de NVAO op deze wijze concreet en substantieel bij aan het verlagen van de accreditatielasten.”

Scheelt ons enorm veel tijd

Prof. dr. Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam: “We zijn verheugd dat wij onze opleidingen aan onze economie- en bedrijfskundefaculteit tegelijkertijd konden laten (her)accrediteren door AACSB en de NVAO. Anders hadden we alles dubbel moeten doen en dit scheelt ons enorm veel tijd, werk en geld. Die energie kunnen wij nu besteden aan ons onderwijs en onderzoek en dat komt onze studenten weer ten goede.”

De samenwerkingsovereenkomsten tussen accreditatieorganisaties sluiten aan op het Europese Bolognaproces en de internationale afspraken tussen de Europese ministers van Onderwijs voor de internationalisering van het hoger onderwijs.

Vorig jaar had ScienceGuide een interview met de CEO van AACSB, Tom Robinson. Hij benadrukte toen hoe uniek dit initiatief was van de NVAO om met zijn wereldwijde netwerk van business schools samen te werken. “Zij zijn hiermee de pionier in Europa  en dat is een ‘gamechanger’ in borging van kwaliteit. Kern is dat wij samen zijn gaan kijken hoe we de accreditatielasten voor opleidingen kunnen verminderen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK