Samen optrekken met wijkverpleging

Nieuws | de redactie
3 juni 2016 | Het Leernetwerk van wijkverpleegkundigen en docenten van de opleiding verpleegkunde van Hogeschool Leiden is gelanceerd. Dit Leernetwerk biedt wijkverpleegkundigen en docenten van de hogeschool een fysieke en digitale leeromgeving waar zij hun kennis vergroten en ervaringen delen.

Door middel van die leeromgeving blijft de opleiding dicht bij de dagelijkse praktijk. De lancering van dit platform vond  plaats bij Hogeschool Leiden tijdens een kick-off evenement.  Het Leernetwerk voorziet in informatie rond actuele thema’s die zowel wijkverpleegkundigen als docenten aanspreken zoals verpleegkundig leiderschap, eigen regie en zelfmanagement. Denk aan artikelen, links naar nuttige informatie, kennisclips en weblectures. Het leernetwerk nodigt wijkverpleegkundigen en docenten uit hun ervaringen te delen, discussies te voeren, en elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in wijk- of onderwijs-stages.

Scholingen (masterclasses, workshops en intervisiebijeenkomsten) worden gezamenlijk opgezet door wijkverpleegkundigen en docenten/lectoren. Nieuwe theoretische kennis en inzichten worden zo gekoppeld aan opgedane praktijkkennis en ervaring. Het Leernetwerk levert nieuwe input voor scholingsonderwerpen en houdt deelnemers op de hoogte van wat op dat gebied georganiseerd wordt.

Concreet kan het leernetwerk het volgende opleveren:

Nieuwe kennis, meteen toepasbaar in de praktijk: net afgestudeerde en meer ervaren wijkverpleegkundigen gebruiken het Leernetwerk om benodigde competenties (verder) te ontwikkelen. Zij volgen bijvoorbeeld weblectures om zich op de hoogte te stellen van nieuwe inzichten en werkwijzen of bezoeken intervisiebijeenkomsten om ervaringen te delen.

Adequate afstemming theorie en praktijk: nieuwe en ervaren docenten doen in het Leernetwerk inspiratie en ervaring op om hoogwaardig onderwijs te kunnen ontwikkelen en uitvoeren, gebaseerd op de behoeften en ervaringen uit de praktijk.

Oplossingen voor zorgproblemen in de praktijk: het Leernetwerk biedt een prima omgeving om samen oplossingen te vinden voor vraagstukken in de beroepspraktijk. Praktijkgericht onderzoek kan geïnitieerd en uitgevoerd worden in het Leernetwerk. Alle partijen kunnen elkaar inspireren tot het ontwikkelen en implementeren van ‘evidence based practice’.

Complexiteit van zorg in thuissituaties

In de zomer van 2015 is door enkele (thuiszorg)instellingen en Hogeschool Leiden een voorlopig plan opgesteld om te komen tot de start van een Leernetwerk. De aanleiding hiervoor ligt in een maatschappelijke gezondheidszorg die sterk in beweging is. De complexiteit van de zorg in thuissituaties neemt toe. Nieuwe taken en rollen van wijkverpleegkundigen zijn ingevoerd, of nog volop in ontwikkeling. Het vandaag gelanceerde Leernetwerk speelt in op die veranderende vraag door docent en professional bij elkaar te brengen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK