Schilderswijk University op bezoek in HO

Nieuws | de redactie
10 juni 2016 | 35 talentvolle leerlingen uit Den Haag krijgen in de Schilderswijk University kans om op hun zaterdagen hun kennis verder uit te breiden. Afgelopen weekend brachten de leerlingen een bezoek aan de TU Delft.

De Schilderswijk University is een initiatief van de stichting Brede Buurtschool in Den Haag en richt zich op leerlingen uit de hoogste groepen van enkele basisscholen in de Haagse Schilderswijk. Afgelopen week gingen die leerlingen in het kader van de Summer School van het Sirius Programma op bezoek bij de TU Delft. Ze werden vergezeld door wethouder onderwijszaken Ingrid van Engelshoven.

Blikveld ouders verbreden

De wethouder steunt het programma dat leerlingen en ouders meer bewustwording meegeeft over de route naar het hoger onderwijs en het palet aan mogelijkheden.  “De Summer School vergroot de belevingswereld van deze groep leerlingen. Het brengt dromen tot leven en geeft deze talentvolle groep extra motivatie om wellicht net wat harder te werken in groep acht om die droom na te jagen,” zegt Van Engelshoven.

Volgens de wethouder verbeden de bezoeken aan hoger onderwijsinstellingen ook het blikveld van de ouders. “Ouders hebben een grote invloed op de schoolkeuze van hun kinderen, en het is daarom cruciaal dat zij mee gaan naar de bezoeken en worden geïnformeerd over wat het betekent voor hun kinderen om te studeren aan één van deze instellingen.”

Tijdens het bezoek aan de TU Delft kregen de leerlingen en ouders uitleg van TU studenten over de profielkeuze, studiekeuze en het studeren in Delft. Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag tijdens een workshop foambruggen bouwen, waarbij zij hun eigen ontwerp mochten bouwen en testen. Een deel van de leerlingen leerde tijdens de workshop ‘Lego Mindstorms’ een robot programmeren. “Ik heb vandaag veel geleerd. Als ik later groter ben wil ik ook naar deze school en een robot bouwen. Eentje die mijn kamer opruimt.”, aldus één van de talentvolle leerlingen. 

Tegen het groeien van de kloof

De Summer School van het Sirius Programma laat leerlingen die meer kunnen en willen, en hun ouders, kennismaken met de mogelijkheden binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Niet alleen voor de leerlingen, ook voor de ouders van deze, vaak eerste-generatie, toekomstige studenten, is deze bewustwording van groot belang. Zoals recent naar voren kwam in het rapport ‘De staat van het onderwijs’ van de Onderwijsinspectie, groeit de sociale kloof tussen leerlingen met hoogopgeleide ouders en leerlingen van laagopgeleide ouders. Kinderen met dezelfde talenten krijgen niet dezelfde kansen.

Naast de TU Delft hebben ook de Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden hebben voor deze editie van de Summer School hun deuren voor de leerlingen en hun ouders opengezet.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK