Wat betekent Brexit voor de kennissector?

Nieuws | de redactie
24 juni 2016 | Het Verenigd Koninkrijk heeft gisteren voor een Brexit gestemd. Welke gevolgen heeft dat voor de Europese kennissector? De afgelopen maanden spraken onderwijsinstellingen en wetenschappers al hun zorgen uit. Een overzicht.

–          “Een schok voor alle lidstaten,” zo noemde Tim Buiting van Neth-ER in mei het vooruitzicht van een Brexit. “De mensen die denken dat het gat dat wordt achtergelaten door Britse kennisinstellingen en onderzoekers kansen creëert voor Nederlandse collega’s, zouden zich ook moeten realiseren dat de Britten met hun vertrek ook de jaarlijkse circa 10 miljard euro EU-afdracht meenemen. Dat zal zeker haar impact op de Europese kennisprogramma’s hebben.”

–          Ook de League of European Research Universities (LERU) waarschuwde al voor de impact van een Brexit. “Oxford en Cambridge zullen wel overleven. Zij zijn wereldleiders op sommige wetenschapsgebieden. Maar andere instellingen verliezen zoveel van hun financiering en internationale toestroom, dat zij zware klappen zullen krijgen,” zegt LERU-secretaris Kurt Deketelaere.

–          In het Verenigd Koninkrijk zelf verenigden vooraanstaande wetenschappers zich in maart al tegen een Brexit. Gesteund door de European University Association (EUA) schreef de Royal Society een open brief om op te roepen vooral tegen de breuk te stemmen. “If the UK leaves the EU and there is a loss of freedom of movement of scientists between the UK and Europe, it will be a disaster for UK science and universities.”

–          Saillant is dat het Brexit-referendum ook een broedertwist betekende. Boris Johnson toonde zich één van de felste pleitbezorgers van een Brits vertrek uit de EU, maar zijn broer Jo Johnson zat als minister van onderwijs nadrukkelijk in het tegengestelde kamp. “No one doubts that Britain could stay a science player outside the EU. But the risks to valuable institution partnerships, to flows of bright students, and to a rich source of science funding mean that the leave campaign has serious questions to answer”. Nu de Brexit een feit is en Cameron lijkt op te stappen liggen de kaarten ineens heel anders.

–          Vanuit de wetenschap klonken de afgelopen maanden niet enkel bevreesde geluiden ten aanzien van een Brexit. In het Verenigd Koninkrijk verenigden pro-Brexit wetenschappers zich op scientistsforbritain.uk. “We at Scientists for Britain (SfB) believe that the UK science base is strong enough and adaptable enough to thrive in a post-Brexit environment, and we aim to demonstrate that using a reasoned analysis of the evidence, together with a good dose of logic and common sense.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK