Elon Musk krijgt hulp uit Delft

Nieuws | de redactie
4 juli 2016 | In 2013 presenteerde Elon Musk – de man achter Tesla en PayPal – zijn plannen voor een alternatief vervoermiddel voor de hogesnelheidstrein. Maar hoe ziet een coupé voor dat vervoermiddel er uit? Musk stelde die vraag open voor competitie. De TU Delft liet vorige week een eerste prototype zien.

Projectleider Tim Houter presenteerde vandaag in Delft zijn prototype voor de Hyperloop.  Onder toeziend oog van minister van Economische Zaken Henk Kamp werd de capsule getoond die het mogelijk maakt om via buizen razendsnel mensen en goederen te verplaatsen. Het team uit Delft doet deze zomer met de capsule mee aan de door Elon Musk bedachte Hyperloop Pod Competition in Californië.

Goedkoper dan vliegen

De Hyperloop – nu nog in kleiner formaat – zou het mogelijk moeten maken om in een half uur van Parijs naar Amsterdam te reizen. Het vervoer zou interessant moeten zijn voor de middellange afstanden, omdat het goedkoper is dan vliegen en door de techniek waarbij de capsules onder hoge druk door een afgesloten buis reizen kan bijna even snel als het geluid gereisd worden.

Minister Kamp liet bij de onthulling weten alle vertrouwen te hebben in de winst van het Delftse team. “The Hyperloop die de studenten hebben ontwikkeld is een voorbeeld van een innovatie oplossing op globale schaal die de toekomstige economische groei van Nederland een boost kan geven door sneller, duurzamer en efficiënter transpor.”

In de zomer zal TU Delft het opnemen tegen een team van MIT uit de Verenigde Staten. Beide teams gebruiken het zelfde systeem van magnetisme om de capsules door de buizen te laten glijden. Het belangrijkste verschil zit hem in het remsysteem en het gewicht van de capsules. De capsule van de TU Delft is ruim 100 kilo lichter. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK