Europees investeren in onderzoek loont

Nieuws | de redactie
27 juli 2016 | Onderzoek naar de uitkomsten van onderzoek gesubsidieerd door de European Research Council in het kader van de Starting en Advanced Grants laat zien dat meer dan 70% van de projecten “scientific breakthroughs of major advances” bereikt.

De ERC Scientific Council heeft een onafhankelijke commissie laten evalueren hoe het de eerste 199 afgeronde projecten die een Starting of Advanced grant kregen is verlopen. Die evaluatie laat zien dat de European Research Council voornamelijk ‘high-risk/high-gain’ projecten financiert die vaak interdisciplinair zijn. Dat is in lijn met de ambities van de ERC.

Ook economie profiteert

Het succes van de onderzochte projecten is groot, zo laat de evaluatie zien. Meer dan 70% van de projecten zorgt voor grote doorbraken of vorderingen in de wetenschap, terwijl 25% van het gedane onderzoek in ieder geval een bijdrage levert aan de ontwikkelingen in het vakgebied. In slechts vier procent van de gevallen is geen duidelijke wetenschappelijke output geconstateerd.

Het rapport laat tevens zien dat de output van het onderzoek niet alleen wetenschappelijk van aard is. Bijna 50% van het uitgevoerde onderzoek levert een maatschappelijke bijdrage of is goed voor de economie. Het is niet altijd makkelijk om op korte termijn deze impact te meten. De onderzoekers verwachten dan ook dat de bijdrage van het onderzoek in de komende jaren nog zal toenemen.

Ook voor de wetenschappers leggen de ERC grants geen windeieren. De financiering heeft een positief effect op de academische carrières van de begunstigde en draagt bij aan het versterken van bestaande onderzoeksteams.

Cruciaal voor Europa

President van de ERC, professor Jean-Pierre Bourguignon is logischerwijs blij met de uitkomsten van de evaluatie. “Slechts negen jaar na de start van de ERC, laat deze studie zien dat inzetten op ambitious ‘high-risk/high-gain’ onderzoek op de grenzen van disciplines zich echt uitbetaald. Dit is cruciaal voor Europa, zeker omdat niet alleen de wetenschappelijke impact, maar ook de economische en maatschappelijke winst zichtbaar is.”

Het hele rapport kan hier worden gelezen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK