“Het systeem kraakt”

Nieuws | de redactie
12 juli 2016 | VNO-NCW ziet bèta-technisch onderzoek als dé drijver achter doorbraaktechnologieën als 3D-printen en robotica. De toename van instroom in bètatechniek is volgens beleidssecretaris innovatie Thomas Grosfeld toe te juichen, maar hij ziet ook reden tot zorg. “Het systeem kraakt.”

Nu de bèta-instroom toeneemt, zijn er zorgen bij de TU’s. Zulke grote studentenaantallen kunnen de universiteiten simpelweg niet opvangen, stellen zij en dus ziet men zich genoodzaakt serieus na te denken over een numerus fixus. Techniekpact-trekker Doekle Terpstra reageerde onlangs al fel op die beweringen en ook VNO-NCW is bezorgd.

Meedoen moet grote transities

In een column op de website van de werkgeversorganisatie, laat Thomas Grosfeld nu zijn licht schijnen over de ontstane situatie. “Nederlandse (doorbraak)technologieën zoals 3D-printen, robotica, ultieme connectivity door het internet der dingen, de toepassing van big data, en de explosief toenemende rekenkracht zijn onmisbaar voor duurzame oplossingen voor de internationale maatschappelijke uitdagingen.”

Grosfeld verwijst daarbij naar de studie Nederland Maakt! die onlangs door VNO-NCW werd uitgevoerd en waaruit het belang van bèta-technisch onderzoek naar voren komt. “Willen we als land meedoen met de grote transities, dan zullen we dus ook op technologisch terrein ons partijtje mee moeten blijven blazen.”

Nederland scoort goed, ziet Grosfeld, maar “het systeem kraakt”. De investeringen in bèta-technisch onderzoek blijven jaar in jaar uit achter en Nederland leidt te weinig natuur- en wiskundigen op. Nu de cijfers eindelijk positief zijn, lijken de universiteiten de toestroom niet langer te kunnen opvangen. “Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Want als dit zo doorgaat, beweegt onze publieke R&D steeds verder af van waar de bedrijven mee bezig zijn. Dat kan echt een klap betekenen voor onze duurzame economische groei.”

Bewust beleid

Grosfeld put hoop uit de oproep van VVD- Kamerlid Pieter Duisenberg en CU-Kamerlid Eppo Bruins. Die riepen de regering onlangs op om in kaart te brengen wat Nederland allemaal te bieden heeft op wetenschapsniveau over de verschillende domeinen en vroeg. “om de absolute omvang van de alfa-, bèta-, gamma- en technische wetenschappen te monitoren en die omvang in internationaal verband te vergelijken met de ons omringende landen.”

Volgens Grosfeld kunnen dergelijke initiatieven er voor zorgen dat Nederland goed in beeld heeft wat de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven nodig heeft van universiteiten en hogescholen zodat daar op geacteerd kan worden. “Kern is, we zouden er in elk geval bewust beleid op moeten hebben. Mij lijkt dit een zeer goede stap om daar mee te beginnen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK