Leidend blijven ook na de Brexit
Jo Johnson, de broer van Leave-campaigner Boris Johnson, sprak op bezoek bij de Wellcome Trust, een grote liefdadigheidsinstelling voor biomedisch onderzoek. In tegenstelling tot zijn broer heeft Jo Johnson zich nadrukkelijk uitgesproken voor ‘Remain’. “De academische gemeenschap was een sterke stem voor ‘Remain’ tijdens de campagne en ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie rol daarin,” sprak Johnson in Londen.
Geen directe veranderingen
De Britse onderwijsminister benadrukte dat er vooralsnog niets is veranderd. Groot-Brittannië blijft voorlopig nog lid van de EU en dat betekent volgens Johnson dat Europese studenten nog steeds alle rechten hebben om in het Verenigd Koninkrijk te studeren en daar financiële vergoeding voor te krijgen. “We zullen volledig open blijven voor wetenschappers uit de EU en er zullen geen directe veranderingen zijn voor hun rechten om hier t eleven en werken.”
Ook met het oog op deelname van de Britten aan het Horizon 2020 programma, stelde Johnson dat het “business as usual is”. Johnson gaf aan te letten op mogelijke signalen dat Britse wetenschappers zouden worden uitgesloten. “Ik heb hierover contact met EU-commissaris Moedas.”
Johnson benadrukte niettemin dat de Brexit nieuwe uitdagingen zal gaan brengen, maar zag dat de Britse kennissector in staat moet zijn die aan te kunnen. “We hebben een lang gevestigd systeem dat de slimsten ter wereld al jaren aantrekt in alle fases van hun carrière. We financieren excellente wetenschap en bieden de vrijheid om de belangrijke wetenschappelijke vragen te beantwoorden.”
Nieuw orgaan voor kennis en innovatie
Tegelijkertijd ziet Johnson wel degelijk de gevaren die een Brexit met zich meebrengt voor de positive van de Britse wetenschap. “Het is te vroeg om te zeggen hoe een nieuwe overeenkomst er uit gaat zien en wat dat gaat betekenen voor onze relatie met de wetenschappelijke Europese programma’s, maar ik ben er van overtuigd dat we ook daar onze plek zullen vinden.”
Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de nieuwe UK Research and Innovation (UKRI), een organisatie die zich gaat bezighouden met waar de investeringen in de kennisinfrastructuur gedaan moeten worden. “Nu de academische gemeenschap nieuwe uitdagingen ziet, hebben we een sterke, eenduidige stem nodig om ons te representeren ten opzichte van de overhead, ten opzichte van Europa en ten opzichte van de wereld.”
Volgens Johnson zal de UKRI helpen om de kracht van wetenschap in Groot-Brittannië te bewaren. “We hebben een echte kans om te bewijzen dat we écht leidend zijn in deze tijd van ‘global science and innovation’.” Ondanks de Brexit, was Johnson derhalve positief. “We can pass these tests, and seize the opportunity – not just to preserve what already works well, but also to turn the challenges we now face to our advantage.”
De volledige speech van Jo Johnson leest u hier
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd