Op zoek naar duurzaam vinyl

Nieuws | de redactie
19 juli 2016 | In de hang naar nostalgie wordt er weer steeds meer naar ‘ouderwetse’ platen geluisterde. Samen met onder meer Fontys is Symcon gaat Veldhoven op zoek naar een innovatief en duurzaam productieproces om het ‘oude’ vinyl weer te produceren.

“Als het een beetje meezit kunnen de eerste platen binnen anderhalf jaar uit de machines rollen,” vertelt Harm Theunisse van Symcon B.V. Samen met acht partners wordt nu geinvesteerd om het project van de grond te krijgen. “Dit hele project kan alleen maar slagen als we samenwerken. We geloven in wat we doen, we zien een groeiende markt en hebben er alle vertrouwen in dat we met een goed product komen.”

Productieproces is stil blijven staan

In de afgelopen paar jaar is de vraag naar platen platenspelers weer fors toegenomen. “Jong en oud draaien niet alleen platen, ze verzamelen ze echt. Ook artiesten willen hun muziek steeds vaker vastleggen op de plaat. Het product heeft een ontwikkeling doorgemaakt,” vertelt Theunisse.

Tegelijkertijd is het productieproces van vinyl stil blijven staan. Als leverancier van grondstoffen en materialen voor machines voor optische media pakt het bedrijf van Theunisse de handschoen op om daar iets aan te doen. “Om te voldoen aan de eisen van deze tijd en tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag is een innovatief productieproces noodzaken. Er is nu nauwelijks sprake van een vervangingsmarkt en er worden geen nieuwe technologieën en machines ontwikkeld.”

Om specialistische kennis op dit gebied binnen te halen ging Theunisse kijken bij de kennisinstellingen in de Brabantse regio. Hij kwam daarbij via Fontys-lector Jan Bernards terecht bij de Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen terecht. Samen met hen wordt nu gekeken naar het produceren van platen op basis van de eisen van deze tijd: milieuvriendelijk, flexibel, kwalitatief hoogwaardig en goedkoper.

Studenten maken nieuwe testers

Jan Bernards, lector Thin Films and Functional Materials  aan Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen is actief betrokken bij het projec t: “Om een perfecte geluidskwaliteit te krijgen moet er veel getest worden. In de jaren ‘80 werden de testen uitgevoerd door mensen met een perfect gehoor. In deze tijd gaat dat anders. “

Studenten van Technische Natuurkunde voeren metingen uit om de geluidkwaliteit te controleren en eventueel in een later stadium te optimaliseren. Maar waarmee? Er zijn geen testers en geen standaarden. Wel voor CD’s, maar niet voor platen. De vraag van Symcon is dan ook tweeledig: kunnen de studenten een tester ontwikkelen en kunnen ze daar vervolgens metingen mee uitvoeren die voldoen aan alle eisen? “Het is een uitdagend project. Muziek, het product en het pionierswerk, het spreekt ons allemaal aan,” zegt Bernards.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK