Silicon Valley als extreem voorbeeld

Nieuws | de redactie
1 juli 2016 | Voormalig HAN-lector Frans Nauta zit sinds eind 2015 in het hart van de technologische innovatie, Silicon Valley. Nauta is visiting scholar op de Haas School of Business van UC Berkeley. In november geeft hij bestuurders in hoger onderwijs les over het incorporeren en stimuleren van ondernemerschap.

“Experimenteren is het werk van entrepreneurs en hun startups, niet van de overheid,” schreef Nauta op ScienceGuide toen hij in december vorig jaar begon op Berkeley. “Sinds de jaren 70 is er (onder andere dankzij zeer gericht Amerikaans overheidsbeleid) een fijnmazig ecosysteem ontstaan om die startups te financieren en razendsnel te laten groeien. En zo is Silicon Valley is uitgegroeid tot een ware disruptie-machine.”

Maar hoe zorgen grote bedrijven en kennisinstellingen dat ze optimaal gebruik maken van de kansen die jonge ondernemers en hun innovatief vermogen te bieden hebben. In een cursus ‘Startup accelerators’ waar Frans Nauta één van de initiatiefnemers van is, wordt in een week een tipje van de sluier opgelicht.

In de cursus die plaatsvindt van 14  tot en met 18 november, kijken de deelnemers naar de “unieke uitdagingen rond ‘startup accelerators’, een relatief nieuwe vorm van startup training, coaching en investering. Ze leren over de state of the art in de industrie en na de cursus hebben zij een veel duidelijker beeld van welke waarde een ‘startup accelerator’ aan hun organisatie kan toevoegen.”

Verschillende onderwerpen komen in de cursus aan de orde. Zo wordt gekeken naar welke business modellen gebruikt kunnen worden, wat het belang is van goede personeelsbeleid en naar de rol die accelerators kunnen spelen in het ontwikkelen van een regionaal ecosysteem voor startups. “Met Silicon Valley als de meest extreme uiting van die dynamiek,” aldus Nauta. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK