De IUR wil de correcte Islam tonen

Nieuws | de redactie
31 augustus 2016 | De Islamitische Universiteit Rotterdam opende onlangs het collegejaar. Rector Ahmed Akgündüz benadrukte dat moslims die woonachtig zijn in een niet-islamitisch land de nationale wetgeving niet mogen overtreden. Tegelijkertijd kunnen zij zich de regels van het land niet toe-eigenen door concessies te doen aan het geloof.

In aanwezigheid van de ambassadeur van Saudi-Arabië, de consul-generaal van Turkije en de attaché voor Cultuur en Educatie van de Indonesische ambassade, luidde rector Prof. Dr. Ahmed Akgündüz het nieuwe collegejaar in.  Rector Prof. Dr. Ahmed Akgündüz benadrukte dat moslims die wonen in een niet-islamitisch land niet de wet mogen overtreden, maar ook de regels van het land niet kunnen toe-eigenen. “Moslims die woonachtig zijn in een niet-islamitisch land, behoren de nationale wetgeving niet te overtreden. Tegelijkertijd kunnen wij ons deze regels niet toe-eigenen door concessies te doen en in te leveren op ons geloof.”

Fatsoenlijke theoloog opleiden

Volgens de rector komt dat overeen met de doelstellingen van de universiteit. “Het doel van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is om zowel een fatsoenlijke Nederlandse Islamitische theoloog op te leiden alsmede een fatsoenlijk burger van Nederland.”

De universiteit wenst met het Erasmus+ mobiliteitsprogramma bij te dragen aan het sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef en burgerschap van haar meer dan 300 studenten. Consul-generaal Sadin Ayyildiz van het Turks consulaat benadrukte dat de Islamitische Universiteit Rotterdam als transparante onderwijsinstelling een belangrijke rol speelt in het vreedzaam samenleven in Nederland.

Rijke geschiedenis tonen

De attaché Cultuur en Educatie van de Indonesische ambassade onderstreepte het belang om de relatie van IUR met Indonesische partneruniversiteiten te versterken. Prof. Dr. Jan Peters oud-collegevoorzitter van de Universiteit Leiden en lid van de Raad van Toezicht vindt het de taak van IUR om de correcte Islam en de rijke geschiedenis ervan te tonen. “Als we kijken naar de huidige politieke situatie, ook in Nederland, denk ik dat de taak van onze universiteit belangrijker is dan het de afgelopen jaren is geweest.”

In politiek Den Haag is de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam niet van onbesproken gedrag. Vanuit de Kamer is er bij de minister meermalen op aangedrongen om de accreditatie in te trekken, omdat de rector beledigende en discriminerende opmerkingen maakte op Facebook over vrouwen, homo’s, Koerden en joden. 

Ook is er begin september een Kamerdebat over een wetsvoorstel van de minister om misleidend gebruik van de naam van universiteit of hogeschool tegen te gaan. Deze wet is onder andere ingegeven door de Islamitische Universiteit Rotterdam die alleen maar HBO-opleidingen aanbiedt en daarom in de toekomst geen universiteit meer mag heten als dit wetsvoorstel een Kamermeerderheid krijgt.

Daarnaast wordt in deze wet vastgelegd dat ook niet-bekostigde hoger onderwijsinstellingen de verplichting hebben om het maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen. De minister wil deze passage in de wet gebruiken om de rechtspersoon hoger onderwijs in te kunnen trekken wanneer een instelling zich niet houdt aan deze maatschappelijke opdracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK