Hanze en HvA verkennen pilotenopleiding

Nieuws | de redactie
4 augustus 2016 | Omdat de kosten van particuliere pilotenopleidingen enorm hoog zijn, gaat OCW samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verkennen of het mogelijk is of de HvA en de Hanzehogeschool ook een pilotenopleiding kunnen verzorgen. Dit op aandringen van Jacques Monasch (PvdA).

Dit blijkt uit een verslag van een ‘algemeen overleg luchtvaart’, dat onlangs is gepubliceerd. Het Tweede Kamerlid Monasch stoort zich aan het feit dat de kosten voor de pilotenopleiding circa 200.000 euro zijn. “Studenten die hoopten piloot te worden, hebben daar veel geld voor betaald. In sommige gevallen gingen studenten daarvan af met een diploma dat niet werd geaccepteerd bij de luchtvaartmaatschappijen, of gingen studenten er niet eens met een diploma van af. Natuurlijk ben je daar zelf bij, maar deze praktijken mogen gewoon niet voorkomen in een land als het onze.”

Fatsoenlijk regelen

Monasch geeft aan dat hij al eerder heeft laten weten dat hij wil dat het ministerie van OCW hier ook een verantwoordelijkheid heeft. “Wij hebben geopperd dat de staatssecretaris samen met de minister van onderwijs bekijkt of er geen noodzaak is om dit gewoon fatsoenlijk te regelen. Daar zijn verschillende gedachten over, bijvoorbeeld het idee om het binnen de kaders van een hbo-opleiding aan te bieden.”

Staatssecretaris Dijksma liet in het Algemeen Overleg weten dat zij dit zeker een interessante gedachte vindt en dat er al samen met OCW een werkgroep is ingesteld, waar ook de Hanzehogeschool en de HvA in participeren.

“Op initiatief van het ministerie van OCW en ons is er een werkgroep gekomen en die heeft een overleg georganiseerd met de Hogeschool van Amsterdam en de Hanzehogeschool Groningen om te verkennen of de huidige bacheloropleiding luchtvaart aan een van de hogescholen zou kunnen worden uitgebreid met een erkende opleiding tot piloot bij een erkende vliegschool. Daarbij kijkt men natuurlijk ook naar de mogelijkheden om overall de kosten te reduceren. Ik denk dat dit een heel interessante vorm van samenwerking zou kunnen zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK