HBO verdiept zich in open access

Nieuws | de redactie
16 augustus 2016 | Hoe zorgt men dat in 2020 alle publicaties van het HBO open access toegankelijk zijn? Op dinsdag 27 september 2016 organiseert SURFacademy in samenwerking met Saxion, Windesheim, het NAI-hbo, de HKI, Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een seminar rond deze ambitie.

Met het ondertekenen van de Berlin Declaration is door heel het Nederlandse hoger onderwijs, waaronder de HBO-raad (nu: Vereniging Hogescholen), besloten dat open access publiceren voortaan de norm zou zijn. Zeven jaar later inventariseren zij op dezelfde locatie onze bevindingen en kijken zij vooruit. Het seminar is bedoeld voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan open access binnen het hbo.

Van wie is een afstudeerscriptie?

Onderwerpen die op dit seminar besproken zullen worden zijn onder andere het auteursrecht: wie heeft er zeggenschap over een afstudeerwerk, een door een docent geschreven studieboek of leermethode? Ook gaat het over de kosten en de baten. Daarbij zal onder andere besproken worden wat de verschillende routes zijn om open access te publiceren.

Bekend zijn de groene route (via repositories) en de gouden route waarbij de degene die publiceert betaalt en niet langer degene die toegang tot een publicatie wil. Deze verschillen komen niet alleen tot uiting in wie betaalt, maar ook in wie aanlevert en wie ervoor zorgt dat een publicatie vindbaar is.

Open access (OA) van onderzoeksresultaten maakt het mogelijk publicaties en onderzoeksdata zonder beperkingen via internet te bekijken. Gratis en zonder licentie- en auteursrechtelijke beperkingen. Open access biedt voordelen voor auteurs, lezers, docenten en onderzoekers. Nederlandse universiteiten en hogescholen ondersteunen open access.

U kunt zich hier aanmelden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK