Kennistest voor Clinton en Trump

Nieuws | de redactie
18 augustus 2016 | Trump en Clinton krijgen twintig vragen namens de top van heel de wetenschap en kennissector in de USA. Opnieuw organiseert ScienceDebate een stevige dialoog over wezensvragen voor de wereldmacht in R&D en innovatie. Wat heeft prioriteit? Welke dilemma’s zal de nieuwe president aanpakken?

In 2008 startte @SciDebate met zijn pogingen het verkiezingsdebat naar een hoger plan te tillen. Nobelwinnaars als Steven Chu zorgden voor een pakket fundamentele vragen dat toen aan Obama en McCain werd voorgelegd. Er kwam niet het gedroomde kennis en innovatie tv-debat, maar wel een uitvoerige gedachtewisseling online en in de vorm van indringende antwoorden op de vragen door beide kandidaten.

Doet denken aan de NWA

In 2012 waren Romney en Obama hier beide opnieuw toe bereid. Ook in de huidige cyclus is ScienceDebate actief en heeft van duizenden onderzoekers en mensen uit R&D, hoger onderwijs en innovatiecentra vragen verzameld. Het doet een beetje denken aan de NWA van de Graaf en Rinnooy Kan.

Dit leidt nu tot 20 vragen en hopelijk opnieuw tot 20 uitvoerige, verrijkende antwoorden. Ook de kandidaten van de green party en de Libertarians zijn inmiddels uitgedaagd hun visie en plannen uiteen te zetten rond de twintig vragen. De reacties van Donald Trump en Hillary Clinton zullen zonder twijfel interessant en veelzeggend zijn. Alleen al de reactie op vraag 3: ‘wat zijn uw inzichten ten aanzien van klimaatverandering en hoe zal uw regering daar beleid op gaan voeren. Trump zit immers in het kamp van de negationisten.

Helder en Strategisch

De openingsvragen zijn helder en strategisch van aard. ScienceDebate vraagt om een schets van het beleid, dat volgens de kandidaat Amerika in de voorhoede van de innovatie zal houden en hoe zij/hij de balans tussen lange termijn en korte termijn financiering van de prioriteiten daarbij aan zal brengen.  

Hierop volgt in de twintig vragen een serie thematische zwaartepunten: zorg voor biodiversiteit, de strategie in het energiebeleid het voorkomen van cyberaanvallen met behoud van privacy normen en het voorkomen van nieuwe ziektebeelden en epidemische bedreigingen. Interessant is vraag tien, die lapidair stelt ‘welke stappen zult u zetten om de toegang te verzekeren tot schoon water voor alle burgers?’

Niet voor niets

De watercrisis in het grote woestijnachtige Westen van het Amerikaanse continent, in California vooral, is hiermee voor het eerst een nationale strategische kwestie gemaakt. In de vragen wordt ook de bescherming van oceanen en kustgebieden geagendeerd. Het werk van Henk Ovink in Amerika blijkt niet voor niets.

Het hoger onderwijs wordt niet vergeten vraag 8 stelt: ‘Hoe zou u de toegankelijkheid tot sterk onderwijs voor alle studenten verzekeren en de publieke knowhow in bètatechniek verhogen?’ Ook het werk van de STEM Education Coalition blijkt niet vergeefs. Tevens wordt de kandidaten gevraagd hoe zij grensoverschrijdende wereldwijde vraagstukken, bedreigingen en samenwerking daarbij zullen aanpakken en hierin de kansen voor innovatieve bedrijven helpen vergroten.

Uiteraard is de toonaangevende rol van de USA in de verkenning van het heelal een cruciaal vraagpunt. ScienceDebate legt hier nadruk op twee aspecten: de nationale doelstellingen voor de lange termijn bij ‘Space Exploration’ en die bij ‘Earth Observation’. De gezondheid van de mensen op aarde blijft ook prioritair zo moeten de kandidaten hun beleid uiteenzetten rond de impulsen voor vaccinatiewetenschap en de samenwerking van R&D en farmaceutische industrie bij het tegengaan en voorkomen van verslavingen aan medicijnen en drugs.

Explosief te noemen

In het actuele debat is vraag negentien van de twintig explosief te noemen. Droogjes vraagt ScienceDebate: ‘Gaat u het immigratiebeleid wijzigen ten aanzien van de kenniswerkers die aan Amerikaanse universiteiten hun opleiding doen en graad halen?’ Zowel Clinton als Trump zullen hier ‘ja’ moeten antwoorden, maar met een radicaal verschillende uitwerking van hun voorgenomen wijzigingen.

ScienceGuide zal net als in 2008 en 2012 afstemmen met ScienceDebate zodat de reactie van de kandidaten ook in Europa onder de aandacht komen. En de discussie kunnen verrijken. Komende week zal een eerste interview met een topadviseur van de beleidsmakers in Washington hier een begin mee maken.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK