Leenstelsel fnuikend voor buitenlandervaring

Nieuws | de redactie
9 augustus 2016 | Van de HBO-studenten wil 70% wel naar het buitenland, maar heeft geen ruimte in het studieprogramma om te gaan. Bij WO-studenten is dat 30%. Ook vindt een groot deel van de studenten het leenstelsel een belemmering om naar het buitenland te gaan, blijkt uit onderzoek van het ISO en de LSVb.

Minder dan de helft van de studenten die naar het buitenland wil, gaat daadwerkelijk. ISO-voorzitter Jan Sinnige: “De grens naar studeren in het buitenland is open, maar de deur bij sommige studies is dicht.” Het onderzoek van het ISO en de LSVb toont aan dat studerend Nederland thuisblijft. Vicevoorzitter van de LSVb, Julia Verheul: “Er zijn nog veel obstakels voor studenten om in het buitenland te studeren, terwijl hogescholen en universiteiten dit juist zouden moeten aanmoedigen om studenten voor te bereiden op de internationale arbeidsmarkt.”

Geen ruimte

De studenten die deelnamen aan het onderzoek geven drie belangrijke redenen aan die hen ervan weerhouden om naar het buitenland te gaan: ze zijn bang voor studievertraging, het is financieel niet haalbaar en er is een tekort aan informatie vanuit de instelling. Veel opleidingen bieden überhaupt geen ruimte in hun programma’s om naar het buitenland te gaan.

“Vanwege de hoge kosten en omdat ik leen bij DUO ben ik voor de ‘veiligheid’ gegaan,” zegt één van de studenten in het onderzoek, als het gaat om financiële haalbaarheid van het studeren in het buitenland. Verheul: “Het is zonde dat studenten door leenangst niet meer naar het buitenland gaan, vooral als je kijkt hoeveel ervaring en uitdaging studenten uit hun buitenlandervaring halen.” Daarom willen ISO en LSVb samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen op internationaal gebied stimuleren. Zo kunnen extra kosten voor studenten vermeden worden.

Veel kans op vertraging

Een bijzondere uitkomst van het onderzoek van de studentenkoepels is dat veel studenten bang zijn voor het oplopen van studievertraging bij de keuze voor een eventuele buitenlandstudie. Een student zegt hierover: “Als je naar het buitenland gaat voor een stage, heb je veel kans op vertraging. Daar zit ik niet op te wachten.”

Ten slotte geeft bijna 78% van de studenten aan dat de communicatie of kennis van een hogeschool of universiteit verbeterd kan worden. Studenten willen graag hulp in de zoektocht naar juiste plek of instantie voor informatie. Ook is er een gebrek aan promotie en aanmoediging van de instelling om buitenlandervaring op te doen.

Het ISO en de LSVb organiseren dit najaar een evenement voor international offices van hoger onderwijsinstellingen. Hiermee willen de studentenkoepels zorgen voor betere voorlichting over studeren in het buitenland en daarmee barrières wegnemen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK