Leenstelsel fnuikend voor koopkracht student

Nieuws | de redactie
27 augustus 2016 | Terwijl het Kabinet de plannen voor Prinsjesdag opstelt, toont onderzoek van het ISO aan dat de koopkracht van studenten in 2017 onevenredig hard zal dalen. Voorzitter Jan Sinnige: “Dit is vooral problematisch voor studenten waarvan hun ouders niet kunnen bijspringen.”

Sinnige eist daarom dat de minister met maatregelen komt om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te verbeteren. “De cijfers liegen er niet om: de drempel om te studeren blijft hoger worden. Daarom moet de minister met Prinsjesdag met concrete maatregelen komen om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te verbeteren.”

Bussemaker moet met meer komen

De belangrijkste reden van de koopkrachtdaling is onder andere de afschaffing van de basisbeurs en het steeds hoger wordende collegegeld. Sinnige: “Sinds de invoering van het leenstelsel, hangt er steeds meer af van wie je bent of waar je vandaan komt. Dijsselbloem en Bussemaker moeten nu met meer komen dan een Gelijke Kansen-alliantie, maar ook concrete maatregelen aankondigen.”

Sinds de invoering van het leenstelsel is het Nibud gestopt met berekenen van de koopkracht. Daarom heeft het ISO zelf het heft in handen genomen en in overleg met het Nibud koopkrachtplaatjes berekend. Vroeger werd een student in koopkracht gecompenseerd op de basisbeurs. De basisbeurs is afgeschaft en het collegegeld blijft alsmaar stijgen. Volgens het ISO is één van de mogelijke maatregelen bevriezing van het collegegeld bij inschrijving. Dan weet een student waar hij vier jaar lang op kan rekenen. Sinnige: “Dijsselbloem kondigde een forse koopkrachtreparatie aan. We willen dat hij studenten hierin meeneemt, maar we vrezen het ergste.”

In het Algemeen Dagblad laat minister Bussemaker in reactie op deze cijfers weten. Dan de leenvoorwaarden veel gunstiger zijn dan voorheen. “Je hebt als student komend jaar niet minder te besteden, door de leenmogelijkheid die er voor iedere student is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK