Medvedev beledigt Russische docenten

Nieuws | de redactie
8 augustus 2016 | De Russische premier Medvedev heeft de woede op de hals gehaald van docenten. Toen jonge leraren klaagden over hun lage salaris waarvan zij nauwelijks kunnen rondkomen zei Medvedev dat ze dan maar geen docent hadden moeten worden en een andere manier van inkomsten moeten zoeken.

Bij een publieke bijeenkomst in de republiek Dagestan in de noordelijke Kaukasus, één van de armste regio’s van Rusland klaagden jonge docenten dat zij vijf keer minder betaald krijgen dan politiefunctionarissen. Het antwoord van Medvedev was dat zij dan maar zwart wat bij moesten gaan verdienen of gewoon een ander beroep moeten zoeken in het bedrijfsleven. Daarbij zei Medvedev dat onderwijs een roeping is en als je veel geld wilt verdienen er tal van andere mogelijkheden zijn om dat efficiënter en beter te doen. De Russische premier merkte kras op:  “maar jullie gingen niet naar het bedrijfsleven, dus nu zitten jullie hier.”

Niet geschikt voor deze baan

Deze opmerkingen zijn strijdig met een statement dat Medvedev in 2009 maakte. Toen zij hij dat “investeerders, innovators, onderzoekers, leraren die nieuwe technologieën ontwikkelen, alle respect verdienen van de samenleving. De samenleving moet daarom alles geven wat zij nodig hebben,” schreef hij op de website van het Kremlin.

Inmiddels hebben al ruim 250.000 mensen een petitie ondertekend op de website change.org om het ontslag te eisen van Medvedev. In de petitie staat dat een premier die dergelijke opmerkingen maakt over leraren niet geschikt is voor deze baan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK