Nieuwe impuls voor open en online onderwijs

Nieuws | de redactie
29 augustus 2016 | Eind 2014 maakte minister Bussemaker bekend dat er jaarlijks geld beschikbaar is voor initiatieven rond open en online onderwijs. Ook dit jaar organiseert SURFnet de stimuleringsregeling die moet bijdragen aan beter, toegankelijker en doelmatiger hoger onderwijs.

Op 4 oktober vindt in Utrecht de eerste bijeenkomst plaats voor geïnteresseerden in de stimuleringsregeling. SURFnet organiseert een reeks bijeenkomsten om initiatieven te begeleiden in de aanloop naar de projectaanvraag. Uiterlijk 1 mei zal de minister beslissen welke subsidieaanvragen zijn goedgekeurd en een bedrag van maximaal €100.000 tegemoet kunnen zien.

Lectoraat voor muziek en onderwijs

In de eerste jaargang van de stimuleringsregeling was er veel animo. Liefst 45 projectaanvragen werden er ingediend, waarvan er uiteindelijk 11 werden gehonoreerd. Zo ontwikkelde Codarts blended learning onderwijs over muziektheorie en werd er op de Universiteit Leiden door Bas Haring een film ontwikkeld over wat het betekent om een wetenschapper te zijn.

Voor de aanvragen in 2017 is in totaal €700.000 beschikbaar. HO-instellingen die een aanvraag in willen dienen kunnen gebruik maken van de diensten van SURF. Zo worden op 13 oktober en 27 oktober sessies in Utrecht georganiseerd om van een ‘idee naar een plan’ en van een ‘plan naar een projectvoorstel’ te komen. Elke workshop biedt plaats aan maximaal achttien deelnemers.

Centrale feedback werkt

Janina van Hees is al projectleider open en online onderwijs bij SURFnet nauw betrokken bij de stimuleringsregeling en ziet derhalve goed wat werkt en wat niet. “Sommige instellingen hanteren een werkwijze waarbij alle projectvoorstellen eerst intern bij één coördinator worden voorzien van feedback voordat de voorstellen doorgaan naar het college van bestuur. Ik vermoed dat dat een aardige kwaliteitsverbetering oplevert, want deze instellingen doen vaak succesvolle inzendingen.”

Alle informatie over de stimuleringsregeling en hoe u kunt meedoen leest u HIER


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK