Onzorgvuldige gemeenten duperen schuldenaren
Dit onderzoek deed zij samen met HU-docenten, zij onderzochten hoe gemeenten regels voor schuldhulpverlening toepassen. Jungmann stelt dat mensen met schulden zo in nog grotere problemen kunnen komen.
Onvoldoende ingevuld
Bij het toelaten van mensen met schulden tot schuldhulpverlening, past 82 procent van de gemeenten de mogelijkheden van de wet (Algemene Wet Bestuursrecht) niet goed toe. De beschikking, waarin staat waarom een schuldenaar wel of niet wordt toegelaten tot de schuldhulpverlening en wat er verder gaat gebeuren, wordt een enkele keer niet of vaak onvoldoende ingevuld afgegeven.
19 procent van de gemeenten geeft een beschikking af zonder nadere invulling, 38 procent onderbouwt niet alle mogelijkheden in de beschikking en 20 procent geeft alleen een beschikking af voor een schuldregeling. Zes van de 201 onderzochte gemeenten geven helemaal geen beschikking af. Dat een beschikking goed wordt afgegeven, is heel belangrijk. Op basis van de beschikking kan een schuldenaar namelijk bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente om iemand wel of niet toe te laten tot de schuldhulpverlening.
Nadja Jungmann beschrijft het onderzoek in het vakblad Sociaal Bestek van juli/augustus. Volgens Jungmann en de andere auteurs is het “van groot belang dat gemeenten bij elke aanvraag een individuele afweging maken en proberen met maatwerk een oplossing bieden. Voor schuldenaren heeft een afwijzing voor schuldhulpverlening een grote en soms desastreuze invloed. Een goed onderbouwde beschikking is een cruciaal instrument voor een goed georganiseerde toegang tot de schuldhulpverlening bij gemeenten.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap