PVV: geen geld meer naar innovatie

Nieuws | de redactie
26 augustus 2016 | Als het aan Geert Wilders en de PVV ligt hoeven universiteiten en hogescholen in de toekomst niet op Den Haag te rekenen waar het investeringen in innovatie betreft. Dat zou een forse streep door de rekening beteken voor onder meer de Centres of Expertise.

In een tweet presenteerde Geert Wilders gisteren zijn verkiezingsprogramma. Een bondig verhaal dat op één A4 past. Hoofdmoot van het program vormt het de-islamiseren van Nederland dat volgens de PVV €7,2 miljard moet gaan opleveren. Het is één van de maatregelen die Wilders wil nemen om samen €10 miljard vrij te spelen. Daarmee moet de AOW-leeftijd op 65 worden gezet en aanvullende pensioen worden geïndexeerd.

Geen geld voor linkse hobby’s

Eén van de bezuinigingsmaatregelen die dat moet mogelijk maken zal in het hoger onderwijs met argusogen worden bezien. Een reeks ‘linkse hobby’s’ zal als de PVV zijn zin krijgt de Haagse kraan dichtgedraaid zien. “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz” schrijft Wilders in zijn conceptverkiezingsprogramma.

Dat innovatie in dat lijstje is komen te staan, zal met name bij hogescholen niet in goede aarde vallen. Met name de Centres of Expertise die zijn opgericht om innovatie en ondernemerschap te stimuleren zijn de afgelopen jaren afhankelijk geweest van overheidssteun. Onlangs riepen zij nog gezamenlijk op om die investeringen te continuëren teneinde het werk in de Centres te verduurzamen. “Commitment vanuit de overheid moet hand in hand gaan met commitment van studenten en bedrijven,” schreven zij begin deze maand.

Strijd met de werkgevers

Ook in het kamp van de werkgevers zal het programma van Wilders op weinig bijval kunnen rekenen. In juli deed VNO-NCW-voorman Hans de Boer nog een oproep aan het nieuwe kabinet om een extra miljard te investeren in innovatie. “Versterk de innovatiekracht van Nederland. Investeer. Als we stil staan, worden we twee jaar teruggeworpen in de tijd”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK