RUG heeft weg naar boven gevonden

Nieuws | de redactie
15 augustus 2016 | De RUG stijgt voor de vierde keer op rij in de ARWU Ranking. De Universiteit Leiden die zakt voor de vijfde keer op rij in de top 100. Overige universiteiten die dit jaar stijgen zijn de Erasmus Universiteit, de TU-Delft en de TU-Eindhoven. Wel is er kritiek van studentenbond het ISO op deze ranking.

Jaarlijks publiceert het Centres for World-Class Universities of Shanghai Jioo Tong University. Deze ‘Shanghai Ranking’ vergelijkt wereldwijd 1200 hoger onderwijsinstellingen. De beste 500 universiteiten nemen zij in hun ranking op.

Alleen onderzoeksresulaten

De ranking meet alleen onderzoeksresultaten. De belangrijkste criteria voor de ARWU zijn het aantal Nobelprijzen en Field Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvangen hebben, evenals de hoeveelheid hoog geciteerde onderzoekers verbonden aan de universiteit. Ook het aantal keren dat medewerkers publiceerden in tijdschriften als Nature en Science en het aantal referenties in de Science Citation Index en Social Science Citation Index leggen veel gewicht in de schaal.

De studentenbond het ISO is minder te spreken over de vandaag gepubliceerde lijst. De voorzitter Jan Sinnige laat in een reactie weten: “De Shanghai-ranglijst rekent universiteiten eenzijdig af op onderzoeksprestaties en houdt geen enkele rekening met onderwijsresultaten. Een groep hele slimme professoren in een laboratorium garanderen nog geen goede universiteit.” Daarbij geeft het ISO aan dat juist de kwaliteit van onderwijs van belang is en niet alleen maar uitblinkende onderzoeken. “Dit is een wie-wordt-het-meest-geciteerd-lijstje in plaats een echte kwaliteitstoets, waar bijvoorbeeld kwaliteit van docenten een uitstekend criterium voor zou zijn.”

In de onderstaande tabel ziet u de Nederlandse universiteiten in deze mondiale top 500 over de afgelopen zeven edities. 

Shanghai Ranking


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK