Samen in elektronisch speuren

Nieuws | de redactie
1 augustus 2016 | De overstap van HvA-lector Hans Henseler naar Hogeschool Leiden zorgt voor een nieuwe samenwerking op het gebied van Electronic Discoveryonderzoek. Het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery is vandaag van start gegaan.

“Er is een grote vraag naar hoogopgeleide digitaal forensische experts bij overheid en bedrijfsleven,” vertelt Henseler. “Met de specialisatie Forensisch ICT en de aanwezigheid op de HSD Campus, waar kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven samenwerken, biedt Hogeschool Leiden een unieke kans om onderzoek en onderwijs te koppelen aan dit werkveld.”

De overstap van Henseler naar Leiden biedt hem de kans om zich meer te richten op toegepast forensisch onderzoek. In Amsterdam was de lector verbonden aan de faculteit Digitale Media Communicatie en Informatie waar de focus ligt op hoe E-Discoverytechnieken helpen bij het verbeteren van information governance. De specialisatie Forensisch ICT van Hogeschool Leiden richt zich met name op digitale forensische experts in de opsporing en interne onderzoeken.

Het onderzoek dat Henseler al deed bij de HvA wordt voortgezet samen met Hogeschool Leiden in kenniscentrum Create-IT en samen met partners in Amsterdam Data Science. Dit verband richt zich op informatieprofessionals in de creatieve industrie en lokale en provinciale overheden. De beide hogescholen organiseren vanaf 2017 gezamenlijk het symposium E-Discovery in Nederland.

Hans Henseler begon in 2009 als part-time lector E-Discovery en hield in 2010 zijn openbare les getiteld ‘Op zoek naar de Digitale Waarheid’. Sinds 2014 is hij lid van het College Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD), dat de kwaliteit van deskundigen in strafzaken bewaakt; en als wetenschappelijk lid van het college is hij betrokken bij de normering van het gebied Digitaal Forensisch Onderzoek. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK