Studieschuld leidt tot depressie en verslaving

Nieuws | de redactie
15 augustus 2016 | Studenten met financiële problemen die zich zorgen maken over hun studieschuld hebben meer kans op depressies en alcoholproblemen, blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De resultaten wijzen bovendien op een vicieuze cirkel, waarbij drank en stress op hun beurt de financiële problemen verder vergroten.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Southampton en Solent NHS Trust, meldt het Nederlandse kenniscentrum Angst en Depressie. Uit de resultaten blijkt dat bij diegenen die moeite hadden om hun rekeningen te betalen angstgevoelens en het gebruik van alcohol groter werden. Bij studenten die zich druk maakten om hun studieschuld werden een hoger stressniveau en meer symptomen van depressie gemeten. Studenten die in eerste instantie om financiële redenen niet naar de universiteit wilden gaan, hadden bovendien meer kans op mentale problemen.

Verslechterde mentale staat

Het onderzoek is uitgevoerd onder vierhonderd Britse studenten. Hierbij is gekeken naar verschillende financiële aspecten, zoals de welvaart van de familie, recente financiële problemen en de houding ten opzichte van de financiën op vier verschillende momenten tijdens het eerste studiejaar. Dit gaf de onderzoekers de mogelijkheid om te zien wat er eerder was: de geldproblemen of een verslechterde mentale staat.

Een van de deelnemende studenten vertelde de onderzoekers dat hij door zijn depressie en financiële problemen genoodzaakt was om te stoppen met zijn opleiding. “Toen ik me niet goed voelde, was ik niet in staat om parttime naast mijn opleiding te werken. Hierdoor lukte het niet om voor extra inkomsten te zorgen. Mijn financiële problemen vergrootten mijn dagelijkse stressniveau. Iets moest daar de dupe van worden – meestal was dat mijn studie. Het was een neerwaartse spiraal.”

Gelijktijdig aanpakken

Dr. Tomas Richardson, leider van het onderzoek en verbonden aan de Southampton University, onderschrijft de aanwezigheid van een vicieuze cirkel. Uit de onderzoeksresultaten komt volgens hem duidelijk naar voren dat angst en drinkproblemen de financiële problemen vergroten. “Interventies die deze problemen gelijktijdig aanpakken lijken daarom het meest effectief”, stelt hij.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK