Vaarwel, kleine robot

Nieuws | de redactie
9 augustus 2016 | Massaal wordt met #goodbyephilae afscheid genomen van een apparaat zo groot als een ijskastje. Het is dan ook een historisch moment, want de kleine pionier op de bodem van komeet 67P verdwijnt nu in het heelal.

Philae schreef geschiedenis. Op 12 november 2014 daalde de ruimtesonde vol Europese apparatuur af naar het oppervlak van Komeet Chury. Gestuurd en klaargemaakt door Koen Geurts en zijn DLR-collega’s in Keulen, landde de robot na een avontuurlijke rit vol horten en stoten uiteindelijk op de kop van het badeendvormige brok ruimtepuin. Metingen, foto’s, boringen in de bodem, chemische en magnetische analyses zorgden ervoor, dat de Philae in drie dagen ons meer leerde over de oerfase van het zonnestelsel en de oorsprong van de planeten dan elke expeditie ooit in de geschiedenis van de wetenschap.

ChuryReplica

Het eerste model van de komeet bij DLR in Keulen

Bouwplaten en knuffeldieren

Toen de accu van de robot leeg was, moesten Geurt en de zijnen wachten op zonlicht dat de stroomvoorraad zou aanvullen en nieuwe acties en gegevens uitwisseling mogelijk maken. Intussen was Philea een fenomeen geworden als eerste ruimtetuig had de sonde een eigen social media account @philea2014, eigen animaties, bouwplaten, knuffeldieren, en fans wereldwijd. Een bètatech wedstrijd van de ESA rond de verkenning van de komeet ging viral tot in schoolklassen in Kazachstan.

Philae Simulator

Koen Geurts bij het werkstation van Philae bij DLR in Keulen

Op de Wissenstag in 2015 en 2016 in Hannover presenteerde Koen Geurts – de Fontys-alumnus megatronica die zelf viral ging op social media – met zijn Philae-updates – de lessen, uitdagingen en nieuwe kansen dankzij deze ESA-missie. Niets liet zo goed zien wat slim samenwerken en de gunfactor binnen Europa vermag aan innovatie, inspiratie en de vruchten van gezamenlijke moed en investeringen in de kennis van de toekomst.

Een miljard jaar ouder dan de aarde

De zon warmde Philae nog een keer voldoende op, zodat data opnieuw kon worden gewisseld. Moederschip Rosetta vloog al die tijd met de komeet mee op zijn tocht rond de zon en zorgde voor zoveel foto’s, metingen en analyses. De wetenschap heeft decennia werk om te snappen hoe en wat. Zo werd water gemeten in de komeet dat een miljard ouder is dan onze aarde.

Nu beweegt 67P weg van de zon, terug naar de Kuiper Belt ver achter Pluto op zijn bodem staat Philae, dat unieke apparaat van mensenhand en Europees vernuft. Dezer dagen wordt de verbinding ontkoppeld het is nu te koud en te ver weg. Op twitter is daarom met #goodbyephilae een massale uitzwaai en dankactie gaande. Astronauten, scholieren, de Hubble telescoop en Philae’s vele andere fans twitteren plaatjes, filmpjes en andere groeten om de dappere kleine robot nog een keer bewondering en dankbaarheid over te brengen. Doet u mee?

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK