Was ontslag van Van Gaal onnodig?

Nieuws | de redactie
10 augustus 2016 | Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat het ontslag van trainers in de Premier League gemiddeld geen effect heeft op de voetbalresultaten. Door de inspanningen van de eigen collegevoorzitter, Koen Becking kan ook iedereen dit wetenschappelijke resultaat Open Access lezen.

De Tilburgse onderzoekers Lucas Besters, Jan van Ours en Martin van Tuijl schrijven dit in het wetenschappelijk tijdschrift The Economist. De auteurs analyseerden uitgebreid data uit de Engelse voetbalcompetitie van 15 seizoenen (2000-2015, i.c. 5700 wedstrijden).

Onvoorspelbare omstandigheden

Het blijkt te gaan om 84 gevallen. Een aantal trainerswisselingen pakt weliswaar succesvol uit maar er zijn er ook die contraproductief uitpakken. Gemiddeld haalt zo’n wisseling van de wacht in het seizoen dus niks uit. Het eventuele succes van een trainerswissel blijkt afhankelijk van specifieke doorgaans onvoorspelbare omstandigheden, zoals in een aantal casestudies wordt geïllustreerd. Met deze onderzoeksresultaten mag de vraag gesteld worden of het ontslag van Louis van Gaal bij Manchester United wel zo zinvol is geweest.

Het artikel van Besters, Van Ours & Van Tuijl, getiteld ‘Effectiveness of In-Season Manager Changes in English Premier League Football’, verschijnt binnenkort in de printversie maar is online hier beschikbaar (Open Access).

Dat dit artikel Open Access beschikbaar hebben de wetenschappers te danken aan de eigen collegevoorzitter Koen Becking van de Universiteit Tilburg. Die bereikte als hoofonderhandelaar namens de VSNU in 2014 een akkoord met de uitgever Springer – waar dit artikel is uitgegeven – om Open Access te kunnen publiceren. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK