Wat brengt het nieuwe collegejaar?

Nieuws | de redactie
24 augustus 2016 | Volgende week trappen universiteiten en hogescholen weer af. Hoe staan onderwijs en onderzoek ervoor anno 2016? Terwijl bewindvoerders Jet Bussemaker en Sander Dekker in Amsterdam en Utrecht ongetwijfeld vooruitblikken, kijkt ScienceGuide terug. Wie waren het afgelopen jaar bepalend in hoger onderwijs?

Sander Dekker zette zich afgelopen jaar – gesteund door het Europees voorzitterschap van Nederland – ten volste in voor Open Access wetenschap. Met succes, want de ministers van Onderwijs en Innovatie in Europa volgen de ambitie om in 2020 alle Europese wetenschappelijke artikelen vrij beschikbaar te maken.

The Value of Science

Het voortzetten van die plannen zal ongetwijfeld één van de stokpaardjes zijn als de staatssecretaris op 5 september aanstaande te gast is bij de Opening van het Academisch Jaar bij de Universiteit Utrecht. Onder toeziend oog van collegevoorzitter Marjan Oudeman en professor Robbert Dijkgraaf zal Dekker daar zijn licht laten schijnen over ‘the Value of Science’.

In Amsterdam is minister Bussemaker te gast. Op de VU staat de vraag centraal wat de academische waarde is van de universiteit. “Wat kunnen wij met ons onderwijs en onderzoek betekenen voor de samenleving?” vraagt men zich af. Nu de kabinetstermijn van Bussemaker en Dekker ten einde loopt is het tijd om te kijken wat zij achterlaten

Eén van de dingen die opvalt is de enorme nadruk die is komen te liggen op Bildung in het hoger onderwijs. Ook de vragen die de VU zich stelt in aanloop naar de academische jaaropening geven daar blijk van. In navolging van de studentenorganisaties die eind vorig collegejaar een oproep deden Bildung nog meer centraal te stellen, mag verwacht worden dat ook de minister hier nogmaals op zal hameren bij de start van haar laatste collegejaar als minister van onderwijs onder Rutte-II. Overigens is Bussemaker – digitaal – ook te gast bij de academische jaaropening van de Open Universiteit, waar uiteraard de rol van digitalisering in het onderwijs centraal zal staan. 

Wie staan er in de Top 10?

Bildung en Open Access zijn bepalende thema’s gebleken, maar welke gezichten waren het afgelopen jaar bepalend in hoger onderwijs en onderzoek. Zoals inmiddels vertrouwd, zal ScienceGuide op 5 september weer bekendmaken wie er in de ScienceGuide Top 10 komen én welke vijf mensen de redactie tipt om rekening mee te houden in de komende jaren. Als de universiteiten in hun speeches vooruitblikken, blikken wij terug. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK