Brightlands naar Heerlen

Nieuws | de redactie
12 september 2016 | Onder toeziend oog van onder meer special envoy van Startup Delta Prins Constantijn en EZ-minister Henk Kamp is vandaag de Brightlands Smart Services Campus geopend. “Een unieke kans om onze kennispositie op het gebied van data Science verder uit te bouwen,” ziet Martin Paul.

Een jaar geleden presenteerden pensioenfonds APG, de Provincie Limburg en Maastricht University de komst van het Brightlands initiatief in het Limburgse Heerlen. De Brightlands Smart Services Campus is geïnitieerd om kennis, talent en ondernemerschap in de regio te binden en verbinden: van data naar diensten om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Data science voor de maatschappij

In een tijdperk van steeds verdergaande digitalisering leveren smart services op basis van data-analyse belangrijke bijdragen voor het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken. Grote en kleine bedrijven, wetenschappelijke instituten vormen samen met startups en andere organisaties, de start van een open smart services community.

Die gemeenschap moet in verbinding staan met kennis vanuit andere vakgebieden zoals nieuwe materialen, duurzame technologieën, voeding en gezondheid. Door zich te vestigen in Limburg moet die gemeenschap ook de Nederlandse verbinding met Europa vormen. Wat daarbij helpt is de warme band die de Universiteit Maastricht al onderhoudt met Brussel.

De CEO van de nieuwe Brightlands Smart Services Campus is verheugd dat er nu echt van start wordt gegaan. “Er is het afgelopen jaar voortvarend gewerkt aan het realiseren van top campus faciliteiten om te ondernemen, te onderzoeken en te leren. Maar bovenal worden de contouren zichtbaar van een community van professionals, ondernemers, wetenschappers en studenten die elkaar nu al weten te vinden en met kennis op het gebied van data het onmogelijke mogelijk willen maken.”

Kennisinstellingen in Limburg samen

Limburg heeft inmiddels op meerdere plekken kennisgemaakt met Brightlands. “Kijkend naar de positieve campusontwikkelingen in Sittard-Geleen, Maastricht en Greenport Venlo, zie ik Brightlands lokaal en internationaal groeien met nieuw talent, investeerders, wetenschappers en entrepreneurs en met vele directe en indirecte banen tot gevolg,” stelt gedeputeerde Twan Beurskens dan ook.

De Universiteit Maastricht is niet de enige kennisinstelling die in Heerlen participeert, benadrukt UM-voorzitter Martin Paul. “We werken in deze regio nauw samen met de collega’s van Zuyd en de Open Universiteit. We bieden onderzoekers van BISS (Business Intelligence & Smart Services) en straks ongetwijfeld ook vele studenten, een plek midden in een uniek ecosysteem waarin fundamenteel en toegepast onderzoek naar data kan worden omgezet naar relevante kennis voor bestaande bedrijven of startups”.

Die samenwerking werd direct duidelijk bij de start van de Smart Services Campus. Daar tekenden de Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd, de Open Universiteit en Brightlands een ‘letter of intent’ met het Centraal Bureau voor de Statistiek waarin de plannen worden uitgesproken om samen te gaan werken rond Big Data en uiteindelijk een Big Data Centre te ontwikkelen.

 

 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK