CvB UvA-HvA gaat splitsen
Uit een rapportage blijkt dat wel het aanbod en de kwaliteit van de dienstverlening zijn vergroot, maar voor de diensten geldt dat de samenvoeging niet zozeer heeft geleid tot schaal- en efficiencyvoordelen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van de adviesbureaus Berenschot en Deloitte naar de bestuurlijke samenwerking tussen de UvA en HvA. Op donderdagochtend 8 september zijn de rapporten van de adviesbureaus besproken in het College van Bestuur. De volledige rapporten en een uitgebreidere reactie zijn hieronder te lezen.
Twee weken terug schreef ScienceGuide al dat er binnen het CvB geen vertrouwen meer was in deze samenwerking. Bronnen binnen het CvB meldde aan ScienceGuide dat “behoud van de huidige status quo binnen de kortste keren opnieuw tot trammelant zou gaan leiden.”
Voorkeur College van Bestuur
Op basis van de beide rapporten geeft het College van Bestuur de voorkeur aan beëindiging van de bestuurlijke personele unie. Dat zou betekenen dat beide instellingen weer een eigen College van Bestuur krijgen. Tegelijk is het van belang het goede van de samenwerking te behouden. Beide rapporten geven hiervoor scenario’s.
Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur: “We willen in de komende periode de rapporten intern bespreken. Daarom organiseren we gesprekken met het management, de medezeggenschap en de medewerkers en studenten van de UvA en de HvA. In die gesprekken gaat het niet alleen over het beëindigen van de personele unie, maar ook over hoe we het goede van de samenwerking kunnen behouden, zowel in onderwijs en onderzoek als in de gezamenlijke dienstverlening.”
Het is de bedoeling voor 1 januari tot een definitief besluit te komen.
Lees hier de uitgebreide reactie van het College van Bestuur
Rapport Berenschot ‘De opbrengst van bestuurlijke samenwerking UvA-HvA. Een evaluatie van de periode 2000-2016’
Rapport Deloitte ‘Evaluatie gemeenschappelijke diensten UvA-HvA’
Meest Gelezen
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport