De kracht van samen

Nieuws | de redactie
9 september 2016 | Aan de start van een lustrumjaar stond Windesheim stil bij het bundelen van de krachten in en rond de hogeschool. Dat die krachtenbundeling op veel manieren tot stand kan komen, liet oud- Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm zien. “Echte loyaliteit is drie keer nee kunnen en durven zeggen.”

Het was ook de jaaropening waarin Henk Hagoort zich presenteerde aan de hogeschool en zijn achterland. De voormalig omroepbaas loopt pas een kleine week officieel rond in Zwolle, maar hem waren toch al enkele dingen opgevallen. “Ik ben zelf mijn carrière in het onderwijs begonnen en ik kan zeggen dat er wel parallellen te trekken zijn met de mediawereld.”

Zo vergeleek Hagoort redacties met opleidingen. “Daar gaat het echt over de inhoud en moet het management zich niet te veel mee bemoeien. Als bestuur zit je toch meer op een aggregatieniveau”, stelde Hagoort, doelend op bredere ontwikkelingen die bepalen waar je met je onderwijsaanbod naar toe wilt gaan.

Ook voor wat betreft de uitdagingen van de hogeschool trekt Hagoort de vergelijking met het televisielandschap. “Ik las in het NRC dat NCOI het Luzac gaat overnemen en volgend jaar vijf voltijds bacheloropleidingen gaat aanbieden. Dat zijn ontwikkelingen waar je je als hogeschool toe te verhouden hebt. Net zoals de televisie moet reageren op ontwikkelingen als YouTube en Netflix. Digitalisering en globalisering zijn van grote invloed, maar ik denk dat er altijd behoefte is aan contact, aan gemeenschapszin.”

Hoe belangrijk contact, krachtenbundeling en samenwerking zijn, liet hoofdgast van de middag Peter van Uhm vervolgens zien. Van Uhm, die nog geen week na zijn aanstelling als Commandant der Strijdkrachten zijn zoon verloor door een bermbom in Afghanistan, vertelde een indrukwekkend verhaal over het belang van samenwerking en vertrouwen op elkaars kwaliteiten.

“In het leger noemen we dat unity of effort,” vertelde Van Uhm over het belang van krachtenbundeling zoals dat op Windesheim tot thema van de jaaropening was aangewezen. “U  moet de vraag durven neer te leggen bij anderen. U moet gebruik maken van anderen. Bouw die brug.”

Dat vertrouwen in elkaar kent een gevaarlijke valkuil, zag Van Uhm: het ego van de baas. Ook die moet over de eigen schaduw durven stappen en de adviezen van zijn of haar mannen ter harte durven nemen. “Echte loyaliteit is drie keer nee kunnen en durven zeggen. Zelfs tegen je baas.”

Henk Hagoort sloot de opening van het hogeschooljaar in Zwolle af met lof voor de woorden van Van Uhm en erkenning van het belang van bonding en bridging, ook in het hoger onderwijs. Hagoort had deze zomer het boek ‘Our kids: the American Dream in crisis’ van socioloog Robert Putnam gelezen en constateerde dat ook in Nederland  een kloof tussen hoog- en laagopgeleide mensen ontstaat.

“We zullen samen de schouders er onder zetten om te werken aan de Zwolse droom waarin iedereen gelijke kansen heeft. Dat wil ik graag met jullie allemaal gaan doen komend jaar.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK