Elsevier strijdt tegen Open Access activisten

Nieuws | de redactie
19 september 2016 | Elsevier, de Nederlandse uitgever wetenschappelijke publicaties, wil dat contentleveraar Cloudflare alle mogelijke informatie prijsgeeft over de beheerders van drie torrentsites die de publicaties van het Nederlandse bedrijf helpen gratis te verspreiden.

Elsevier voert sinds vorig jaar een rechtszaak tegen torrentsites Sci-Hub, Libgen en Bookfi maar heeft naar eigen zeggen alle andere middelen om de beheerders te identificeren, uitgeput. Volgens Torrentfreak, een website rond copyright en privacy, wil Elsevier nu Cloudflare dwingen informatie prijs te geven.

In de rechtbank in New York waar de zaak gevoerd wordt heeft Cloudflare al bevolen om alle relevante gegevens vast te houden totdat de rechter tot een uitspraak komt over het verzoek. De contentleveraar heeft in het verleden diensten verleend aan Libgen en Bookfi, maar het is niet duidelijk of de dienstverlener nog steeds informatie over de beheerders in huis heeft. Van Sci-Hub is al duidelijk wie hier achter zit.

De torrentsites Sci-Hub, Libgen en Bookfi vinden aftrek in de wereld van wetenschappelijke onderzoekers. Via Elsevier kunnen abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften gemakkelijk duizenden euro’s per stuk per jaar kosten. De drie websites die Elsevier wil neerhalen, zijn ondanks inbeslagname van hun domeinnamen nog steeds actief op alternatieve url’s.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK